Шведський секрет: чому країна досі не запровадила жорстких карантинних заходів?

02.04.2020 13:44   -
Автор:

У мережі багато інформації і різних спекуляції з того приводу, що Швеція відмовилась від запровадження тотального карантину через епідемію коронавірусу і це суттєво не вплинуло на поширення вірусу.
Дехто із маніпуляторів відверто закликає ігнорувати карантинні заходи, посилаючись на приклад Швеції.
Журналісти ВВС спробували з’ясувати, у чому полягає особливість шведського підходу у подоланні епідемії і чому в цій країні коронавірус демонструє відносно повільні темпи поширення.
Виявляється, причиною згаданих явищ є ментальність самих шведів. По-перше, уряд прямо заявив, що покладається на відповідальність своїх громадян і доручає на їхній розсуд вживати запобіжних заходів.
По-друге, у шведській культурі взагалі вважається нормою дотримувати соціальної дистанції – обійми та поцілунки при зустрічі не є нормальними для жителів Швеції.
І третьою причиною повільної динаміки розповсюдження вірусу є високий рівень медицини Швеції і її готовність до боротьби з епідемією – про це заявляли шведські чиновники.
Зрозуміло, що в умовах українського стану медичної системи, сподіватися на її швидку й ефективну реакцію на спалах інфекції сподіватись не варто. До того ж, рівень громадянської свідомості українців ще дуже далекий від ідеального. А тому карантинні заходи для України обумовлені звичайною необхідністю.
Швеція відмовилася від боротьби з коронавірусом Він не такий ...
«Якщо коротко, позиція уряду така: ми контролюємо ситуацію і статистично ми виглядаємо добре, навіть на тлі країн зі справжнім карантином; на цю мить ситуація не настільки погана, як ми очікували, медичні заклади готові до спалаху; спортзали не закриті, тому що для більшості людей спорт – це спосіб залишатися здоровим і жити за графіком; бари та ресторани поки що працюють, бо ми не хочемо жорсткого падіння економіки; ми очікуємо спалаху вірусу і потім запровадимо нові обмеження», – зауважує мешканка Швеції Лілія Макашова.
Думка про те, що Швеція взагалі відмовилась від якихось заходів в умовах карантину – є брехнею. Наприклад, Швеція вже закрила свої кордони для іноземців та припинила навчання у закладах освіти. А на днях шведський уряд дещо посилив карантинні заходи, ввівши обмеження щодо торгівлі і закладів харчування.
І не варто забувати, що в умовах доброї шведської медицини вже біля 5 тисяч людей захворіли, а 239 – померли (за даними центру Д. Хопкінса).