Шмигаль сподівається на запровадження накопичувальної пенсійної системи вже цьогоріч

09.02.2021 12:12   -

 У 2021 році в Україні планується запровадження накопичувальної пенсійної системи заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді”відкритий діалог влади та суспільства про боротьбу з пандемією, стан економіки і системи навчання, вакцинацію та протидію дезінформації.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що запровадження накопичувальної пенсійної системи – це забезпечення достойної пенсії і інвестиція в економіку. Він впевнений, що її запустять вже у цьому році.

Кабмін розробив з Міністерством соціальної політики стратегію запровадження накопичувальної пенсійної системи.

“Впевнений, що цього року ми всі побачимо запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні”, – заявив він.

Раніше міністр соціальної політики Марина Лазебна говорила, що накопичувальна пенсійна система може бути введена в Україні з 1 січня 2022 року. Для цього Верховна рада повинна прийняти в другому читанні законопроект щодо другого рівня системи.

Станом на 1 січня 2021 року в Україні налічувалося 11 130 954 пенсіонерів. Середній розмір виплати становив 3 507,51 гривень.

Пенсії понад 10 тисяч гривень станом на 1 січня 2021 року отримували 336 985 українців. Це складає 3,0% від загального числа пенсіонерів (11 130 954 осіб).

З його слів, уряд активно працює над цим з профільним комітетом Верховної Ради.

Шмигаль вказав, що уряд буде рухатись у напрямку створення накопичувальної пенсійної системи, адже наразі солідарна пенсійна системи “вичерпує себе як та система, яка дає можливість отримувати достойні і достатні пенсії”, а запровадження накопичувальної пенсійної системи, з його слів, має забезпечити “гідні пенсії”, і це — “елемент інвестицій в економіку, оскільки накопичувальна пенсійна система — це один з найбільших інвесторів у тих економіках, де вона існує”.

Отже, пропонується збалансувати солідарну систему накопичувальним рівнем, коли особа має власний накопичувальний рахунок, на який щомісяця вона і її роботодавець сплачують внески.