“Має бути відповідна жорстка реакція”, – Кравчук прокоментував терористичні обстріли із заборонених домовленостями мінометів

09.02.2021 11:41   -

1-й президент України Леонід Кравчук заявив, що українські військові не просто мають право відповідати вогнем на обстріли бойовиків. Вони повинні давати “жорстку реакцію”, щоб ворог не сприймав поступки як слабкість.

Якщо ми подивимося на останні події, то вони очевидні. Вчора і сьогодні убивають наших солдатів, стріляють, при чому уже з 120-мм мінометів, тобто порушують всі можливі й неможливі домовленості. Я скажу свою думку, я б діяв дзеркально: на кожен постріл відповідати пострілом. Не треба видумувати, що це провокація чи не провокація. Постріл є постріл. Якщо вони стріляють, відповідати маємо так само. Не треба чекати, поки когось уб’ють чи поранять. Вони використовують будь-які можливості, щоб провокації перетворювати на реалії. Тобто звинувачувати Україну, вимагати від України і стріляти в солдатів України. Чого ми маємо спостерігати і робити вигляд, що цього не відбувається? Має бути відповідна жорстка реакція у всьому, інакше вони будуть розуміти, що наші поступки – це ознака нашої слабкості“, – відзначив Кравчук.

Прес-служба ООС повідомляє про зухвалі провокації з боку російсько-терористичних угруповань на Донбасі минулої доби – бойовики не соромляться використовувати заборонені Мінськими угодами види озброєнь. Зокрема, минулої доби терористи відкривали вогонь по українських позиціях з мінометів 82 мм та 120 мм в районі населеного пункту Південне.

Усього за минуу добу російські найманці вчинили 7 збройних провокацій.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, неподалік населеного пункту Південне російсько-окупаційні війська відкривали вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібрів, а також – з автоматичного станкового гранатомета. В передмісті Авдіївки, що в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, противник неодноразово вів вогонь в бік українських позицій з гранатометів різних систем та стрілецької зброї. А неподалік Пісків та Водяного, що на Приазов’ї, крім стрілецької зброї окупанти застосували проти наших захисників ще й гранатомети“, – зазначено в повідомленні.

Українські підрозділи вимушені були відкривати вогонь у відповідь на провокації ворога. Втрат і поранень серед особового складу сил ООС не було зафіксовано.

Вже сьогодні, 9 лютого поблизу Пісків російсько-окупаційні війська відкривали вогонь зі стрілецької зброї.