Поки Україна вирішує коли почати вакцинацію, Ізраїль, який лідирує у світі за рівнем вакцинації на душу населення, зіткнувся з проблемою теорії змови

09.02.2021 13:15   -

Ізраїль лідирує за рівнем зараженості на COVID-19, а також за відсотком вакцинації населення, адже вже зроблено понад 3,5 мільйона першого щеплення своїх громадян, а друге вакцинування – 2,1 мільйона. І це з населенням 8,884 мільйона!

За даними ОЕСР Ізраїль також лідирує у світі за рівнем поширення інфекцій, хоча водночас є найнижчий рівень смертності – всього (0,7%).

За даними Міністерства охорони здоров’я, оприлюдненими в понеділок, з початку спалаху на початку минулого року 692 101 особі було встановлено діагноз COVID-19, і зафіксовано 5 121 смерть.

Наразі в країні налічується 67 651 пацієнтів.

Але, попри успішність першого етапу з проведення щеплень, Ізраїль наштовхнувся на несподівану перешкоду – поширення конспірології, яке призвело до бойкоту ізраїльтянами вакцинації, – повідомляє The Times of Israel.

У неділю Facebook оголосив, що видалив основну групу, яка просуває теорії змови щодо вакцин COVID-19, яка протягом останніх тижнів закликала тисячі людей замовити щеплення, а потім скасувати в останню хвилину, змусивши викидати невикористані дози.

Натомість співробітник правоохоронних органів заявив, що поліція розглядає можливість зважування кримінального провадження щодо тих анти-вакцинаціїв, які замовили щеплення з наміром скасувати їх в останню мить.

Також є тривожні ознаки відмови медичних працівників від вакцинації про що свідчать дані Міністерства охорони здоров’я. Вакцини доступні для медичного персоналу з кінця грудня, а ті, хто не щеплений, відмовилися робити за власним бажанням.

Незважаючи на те, що всі ізраїльтяни старше 16 років мають право на вакцинацію, у центрах щеплень кажуть, що мало хто з них з’являється.

Ізраїльтян чекають для щеплення проти COVID-19 у спортивній залі, перетвореній на центр вакцинації Clalit Health у Ход-Хашароні, 02 лютого 2021 р. (Міріам Альстер / Flash90)

Минулого тижня постачальники медичних послуг Ізраїлю були готові робити 200 000 щеплень на день. Але попит впав на 50 відсотків після того, як 12 січня було щеплено рекордних 240 000 ізраїльтян.

“У нас немає пояснень, чому люди не приїжджають. Ми розсилаємо повідомлення з проханням приїжджати вакцинуватись, але все ж реакція на них дуже низька», – сказав представник медичної служби «Клаліт ».

Моше Царфаті, чекаючи вакцини у вакцинаційному центрі в Єрусалимі, сказав: «Це просто шокує потік теорій змови в Інтернеті проти вакцинації. Це шокує, і як наслідок люди вмирають”.

Рабин Юваль Хакохен Ашеров, який консультує численні ізраїльські знаменитості, оприлюднив відеоролики, в яких стверджується, що вакцини спричиняють безпліддя та пошкоджують імунну систему, і навіть можуть призвести до летального результату. “Існують побоювання, що вакцина проти короновірусу може призвести до летального результату, спричинити безпліддя … і важку алергію, яка може призвести до летального результату”, – сказав він в одному ролику. “Вчені говорять це. Це кажу не я “.

У неділю високопоставлений чиновник найбільшого постачальника медичної допомоги в країні заявив, що темпи прищеплення Ізраїлю різко сповільнилися, звинувативши в мережі “фейкові новини” пропаганду скептицизму щодо вакцин.

Але багато компаній намагаються заохотити своїх співробітників до вакцинації шекелем

Мережа продуктових магазинів Shufersal заявляє, що буде платити співробітникам за години, необхідні для проходження щеплення.

Швейцарська фірма матраців надасть бонус у розмірі 500 шекелів усім своїм співробітникам, які щепляться, і навіть вихідний день.

Тоді як мережа кафе “We like you too” буде пропонувати своїм працівникам бонус у розмірі 300 шекелів за кожного вакцинованого працівника.

Фірма торгового центру BIG оголосила, що не допускатиме невакцинованих ізраїльтян до своїх офісів.