Латвія заборонила “РТР Россию” за ненависть, підбурювання та провокації

09.02.2021 14:32   -

Національна рада з електронних засобів масової інформації (NEPLP) прийняла рішення заборонити ретрансляцію телевізійного каналу “RTR Rossija” в Латвії, згідно з повідомленням голови NEPLP Івара Чоліньша, – повідомляє konservativie.lv.

Він зазначив, що рада прийняла рішення заборонити ретрансляцію телевізійного каналу “РТР Россия” на території Латвії з 15 лютого на один рік.

“Ми захистили, захистимо і захистимо наш інформаційний простір”, – сказав він у своєму Twitter.

У рішенні регулятора йдеться, що його ухвалили через виявлення випадків, коли в ефірі російського телеканалу лунала мова ненависті, підбурювання до насильства та провокація до збройного конфлікту.

Першим із прикладів там наводять ток-шоу “60 хвилин”: ведуча Ольга Скабєєва під час одного з випусків, що транслювався 10 липня 2020 року, назвала Україну терористичною країною, а п’ятого президента України Петра Порошенка – терористом, а під час дискусії ведуча запропонувала Росії вторгнутися в Україну, заспокоївши обидві сторони конфлікту. У цьому випадку НЕПЛП зафіксував розпалювання ворожнечі проти української держави та народу.

Чоліньш заявив LETA, що рішення про заборону RTR “Росія” на рік в інформаційному просторі Латвії є пропорційним, оскільки було виявлено чотири дуже серйозні порушення закону.

“Оцінюючи наратив програми загалом, можна зробити висновок, що вона образлива для українського народу. Враховуючи, що жоден із названих суб’єктів офіційно не був визнаний терористичним, а також зневажливе ставлення ведучої та учасників до українців, в шоу є ознаки розпалювання ненависті”, – кажуть в NEPLP.

 NEPLP виявив, що інформація, представлена ​​в кількох програмах програми “Росія РТР”, явно порушує розділ 26 (3) і (4) Закону про електронні засоби масової інформації, який забороняє підбурювання до ненависті, або дискримінацію будь-якої особи, або групи осіб на підставах за статтю, расою чи етнічним походженням, походженням, національністю, релігією чи переконаннями, інвалідністю, віком чи іншими обставинами та вимагають війни чи військового конфлікту.

“Програмам, що розпалюють ненависть і закликають до війни, немає місця на території Латвії. “Росія РТР, яка вважається головною телевізійною програмою пропаганди Кремля, перетнула всі межі, і ми захищали, захищатимемо і захищатимемо свій інформаційний простір і в майбутньому“, – сказав Чоліньш.

Він додав, що “Росія RTR” – це програма, зареєстрована у Швеції, і що рішення NEPLP було прийнято відповідно до процедури, встановленої Директивою про аудіовізуальні медіа-послуги Європейського Союзу, інформуючи Росію RTR, Європейську комісію та шведський регулятор засобів масової інформації.

Друге порушення було виявлено в програмі “60 хвилин” від 17 вересня 2020 року. Ведучий шоу – Євген Попов, упродовж усього ефіру висловлював позицію про те, що країни з колишнього Радянського Союзу ні на що не здатні та зазнали невдач, відтак «цим територіям (литовські міста Вільнюс, Клайпеда та північна Польща )) тепер ми (маючи на увазі Росію) маємо заявити свої претензії; Нарву потрібно приєднати до Росії, бо там є лише росіяни; Латвійське місто Єкабпілс – російське місто”. У програмі також зазначено, що “ракети повинні бути розгорнуті на кордонах, оскільки всі вони бояться, і наші (очевидно, московщини) танкові полки повинні поважати“, і що необхідно “підняти наші літаки і піти на Берлін“.

Третє порушення було встановлено в програмі “60 хвилин” від 21 жовтня 2020 року. Ведучі шоу – Євген Попов та Ольга Скабеєва, в її висловленні містяться зневажливі коментарі щодо білоруського народу, розпалювання ненависті, а також відкрите підбурювання до насильства. Наприклад, у програмі зазначено, що “потрібно повернути його (малася на увазі представника білоруської опозиції Світлану Тихановську) з Литви назад до Мінська, потім провести трибунал і повісити в центрі Мінська, щоб усі побачили”

Також щодо представника білоруської опозиції висловлювались грубі та принизливі коментарі: “(..) будь-яка” стерва-баба”? Подивіться на це огидне обличчя. Це відьма, це чудовисько! Подивіться на її обличчя», тим самим не лише образивши опозицію, але й цілу частину білоруської нації, яка ототожнює себе з опозицією і хоче змін у країні. Під час ефіру також були військові загрози: «Буде знищено мільйон, десять мільйонів, сто мільйонів. Не буде столиць, ні Києва, ні Брюсселя (..), як сьогоднішній Київ, краще зруйнувати та відбудувати”.

Четверте порушення було встановлено в програмі “Недільний вечір з Володимиром Соловйовим” від 6 грудня 2020 року. Ведучий шоу – Володимир Соловйов вважає, що було б краще, якби Радянський Союз був збережений. Серед іншого, програма закликала до війни: “нам потрібне нове суспільство, нам потрібен новий спосіб мислення і нам потрібна маленька переможна війна …”

Відповідно пропонується відновити західні кордони Росії під приводом існування порушень проти російського населення, російської мови, заклик відновити кордони, який був 1 січня 1990 р. , тоді як НАТО б змовчало, позаяк вони насправді плювали на Прибалтику та всіх інших. Також зазначається, що „необхідний прорив на місцях, щоб ми кудись пішли під гуркіт наших літаків”.

Ведучий програми Соловйов неодноразово висловлює дуже агресивні, ворожі образливі та грубі слова щодо гостей програми, які представляють українську сторону та українців. Висловлено фразу: “Ви (має на увазі українців), ви нацистські мразі. Захід ніколи не буде вводити санкції проти вас, але я сподіваюся, що ми введемо санкції проти вас, і тоді ви насправді затремтите”.

Минулого тижня NEPLP провів консультації з RTR Rossija, і телевізійна програма прокоментувала його зміст як різноманітність поглядів. Чоліньш зазначив, що після розмови з представниками було очевидно, що вони не розуміють серйозності ситуації.

Заборона на ретрансляцію “Росія RTR” на території Латвії набере чинності 15 лютого цього року, даючи кабельним операторам тиждень, щоб зняти програму зі своєї пропозиції. Востаннє NEPLP заборонив ретрансляцію “Росія РТР” 31 січня 2019 року на три місяці.