Севастопольський парк у Дніпрі можуть перейменувати

27.09.2021 19:20   -

Севастопольський парк у Дніпрі останнім часом привертає до себе чималу увагу – окрім поховань часів Кримської війни 19-го століття, тут було знайдено чимало інших археологічних цінностей. Зокрема, минулого року в результаті археологічної експедиції на території парку було знайдено залишки Лазаревської церкви. Окрім того, археологи знайшли склеп з похованими чоловіком та жінкою – фахівці припустили, що знайдені останки належать почесному громадянину міста Олександру Полю та його дружині.

Пізніше міський голова Дніпра Борис Філатов заявив, що експертиза підтвердила, що знайдені рештки належать О. Полю. Також було заявлено, що прах Олександра Поля найімовірніше перепоховають на тому ж місці, а у Севастопольському парку має з’явитися пантеон почесних громадян.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу ACtC-3cZC1_DZ7SxtFZFzkOANxsOIcE8LNdpmhy6rofTJj8egOivbWOEe63sHf_IDjV1XqJGWCHVxavydPmWCtKuEFi3b6nCZ77wH8bfAGpfUKwKD65jXITLbh03JFtPCfC_VFUPq_FN8R971QR-9751G1J7qA=w1063-h708-no

Наразі, у міськраді Дніпра розглядають проєкт реконструкції Севастопольського парку і його перейменування. Принаймні, про це повідомила архітектор Олена Іваницька. На її думку, оптимальною назвою нового об’єкту буде “Польпарк”.

В міськраді під час круглого столу на тему «Чи може бути нове обличчя у старих парків?» проговорили з колегами зміщення акценту в назві СевастоПОЛЬського парку на приховану частину «ПОЛЬ», що тепер цілком корелюється з міською історією про знайденого та перепохованого там Олександра Поля. Як називати – «Польпарк» чи «парк Поля»? На старій листівці можна побачити: назву «музей Поля в Катеринославі» перекладено як сільськогосподарський. Тому вірогідно, що назва «парк Поля» сприйматиметься як «парк лісу» або «парк степу». А прізвище в родовому відмінку паретворюється на жіноче ім’я – Поля_Галя_Зина_Лариса. Тому, як на мене, «Польпарк» – більш сприятлива назва“, – висловилась Іваніцька на своїй сторінці у Фейсбук.

Нагадаємо, що 22 вересня у Дніпровській міській раді відбувся круглий стіл на тему «Чи може бути нове обличчя у старих парків?, де саме обговорювали майбутнє Севастопольського парку. Зараз уже готовий проєкт реконструкції парку і він ставить за мету його оновлення не лише архітектурно, але й ідейно. Зокрема, пам’ятник Олександру Полю навмисно планують створити із бронзи, з якої був виготовлений демонтований монумент Петровському.

«Наша мета – творення нової історії міста. Ми повинні прибрати імперські та радянські міфологеми, персонажів, які шкодили Дніпру. Один з прикладів дуже символічний, як на мене, – це створення пам’ятника Олександру Полю із бронзи, з якої свого часу було зроблено пам’ятник Григорію Петровському. Адже Поль – це та людина, яка створила наше місто, а Петровський – людина, яка причетна до організації Голодомору», – зазначив під час наради історик Дмитро Каюк.