СБУ вимагає додримання заборони російських інтернет-ресурсів в Україні

08.10.2020 17:13   -

Останнім часом в Україні деякі компанії та інтернет-провайдери почали порушувати заборону щодо надання доступу користувачам до російських інтернет-ресурсів та соціальних мереж, які були визнані відповідними українськими законодавчими актами такими, що загрожують національній безпеці. Зокрема, компанія Google пропонує користувачам мобільний додаток для доступу до соціальної мережі “Вконтакті”. Про це повідомляє УП.

У звязку з цим, СБУ поінформувала Іноземні компанії “Google, LLC” і “Apple Inc.” щодо поширення на їхніх сервісах “Play Market” і “App Store” мобільних додатків, розроблених юридичними особами, стосовно яких діють санкції.

Одна із проблем – недоліки українського законодавства в галузі застосування санкцій, зокрема – самого закону України “Про санкції”, що не встановлює чіткої відповідальності за порушення вимог законодавства у цій сфері. Окрім того, в Україні так і не визначено державні органи, що мають контролювати дотримання закону щодо питань санцій та діяльності заборонених російських компаній.

Вирішити окремі зазначені проблемні питання передбачається законопроектом №4002, до якого Службою безпеки України на адресу Верховної Ради України надіслано пропозиції та зауваження.