S&P знизило рейтинг Московії до переддефолтного

18.03.2022 12:09   -

Рейтингове агентство S&P знизило рейтинг Московії до CC із CCC-, адже власники московитських бондів не отримали виплати, – повідомляє Reuters.

Проблеми з платежами Московії пов’язані з міжнародними санкціями через її вторгнення в Україну, зазначає агентство. Санкції скоротили наявні валютні резерви країни та обмежили її доступ до світової фінансової системи.

Хоча публічні заяви Мінфіну Московії свідчать про те, що уряд наразі намагається переказати виплати власникам облігацій, ми вважаємо, що виплати з обслуговування боргу за російськими єврооблігаціями, які мають сплатити в найближчі кілька тижнів, можуть зіткнутися з подібними технічними труднощами”, – повідомило агентство.

Згідно з шкалою агентства, рейтинг СС означає високу вразливість: дефолт ще не відбувся, але є безсумнівним. Від дефолтного рейтингу РФ відділяє одна сходинка.

Нагадуємо:

Банк-кореспондент JPMorgan отримав виплати за купонами московитських єврооблігацій, після їх обробки банк переказав кошти платіжному агенту Citi.

Як пояснював керівний партнер FinPoint Investment Advisors Сергій Будкін, санкції проти російського центробанку та державного боргу не поширюються на обслуговування зобов’язань, випущених до 1 березня 2022 року. Відтак Мінфін США мав дозволити проведення транзакцій.

Зовнішній борг РФ та її компаній сягає 150 млрд дол. У середу держава-агресор повинна була сплатити 117 млн дол. за двома купонами єврооблігацій, невиплата яких (або виплата в рублях, як того хотіла РФ), означала би дефолт Московії.