Росіяни зламали свій космічний туалет на МКС, – їх від “позору” рятуватимуть американці

20.10.2020 14:35   -

У російському сегменті Міжнародної космічної станції вийшов з ладу туалет. Тепер на МКС в робочому стані тільки один туалет — в американському сегменті станції, – повідомляє Інтерфакс із посиланням на Центр управління польотами, про поломку повідомив космонавт, який перебуває на станції.

Тож наразі росіяни, аби не ходити в американські памперси, користуватимуться новим американським титановим туалетом. Може там й підгледять нові технології.

Ми вже писали про новий “космічний туалет” у публікації “Завдяки конструкторам із Дніпра, космонавти ходитимуть до нової уборної” – 3 жовтня NASA успішно запустило українсько-американську ракету-носій Antares. Головна конструкція першої ступені ракетоносія розроблена українським конструкторським бюро “Південне” та виготовляється на “Південному машинобудівному заводі ім. Макарова” у співпраці з низкою українських компаній.

Корабель Cygnus доставив модифікований титановий туалет вартістю $23 млн, який в перспективі може бути використаний в польотах на Місяць і Марс та інше обладнання, зокрема для експерименту з виділенню аміаку з сечі екіпажу (перетворення на енергію і воду). Одна з головних відмінностей нового туалету NASA полягає в тому, що він компактний, досить легкий і повністю автономний. Крім того, його дизайн вперше розроблявся з урахуванням потреб жіночого екіпажу.

Так от, мабуть росіянам так закортіло сходити до американського дорогезного туалету, що в них раптом зламався свій.

Несправність асенізаційно-санітарного пристрою назвали «дуже поганою ситуацією». Наземні фахівці припускають, що у пристрої могла утворитися бульбашка. Екіпаж станції намагається усунути несправність.

Нещодавно в росіян вже були проблеми в серпні-вересні 2020 року екіпаж двічі закривав люки в модулях станції, щоб перевірити їхню герметичність. Наприкінці вересня швидкість падіння тиску зросла вп’ятеро. Центр управління польотами відзвітував 29 вересня у Роскосмосі заявили, що витік в модулі «Звєзда» було ліквідовано, проте тиск знову почав падати.

Космонавти намагалися виявити пробоїну американською інфрачервоною камерою, проте через відсутність досвіду роботи з обладнанням їхні спроби були невдалими, тому застосували… пакетик з чаєм. Заявляли, що знайшли отвір, а з Москви порадили заклеїти скотчем з поролоном.

Цього місяця у російському сегменті Міжнародної космічної станції (МКС) знову вийшла з ладу система отримання кисню “Електрон”, а також виникли проблеми з підігріванням їжі. Після того як кисневу систему полагодили, в ній закінчилася вода, – повідомляє world.segodnya.ua.