США викинула на смітник дефектні апарати ШВЛ з грифом «З Росії – з любов’ю»

20.10.2020 14:41   -

Представник FEMA повідомив BuzzFeed News, що агентство “утилізувало” 45 російських апаратів вентиляції, поставлених в рамках американсько-російського обміну медичними товарами, але ніколи не використовуваними.

У березні США готувалися до великої хвилі тяжкохворих на хворих на коронавірус, президент Дональд Трамп несподівано попросив президента Володимира Путіна в телефонному дзвінку про допомогу. У відповідь на це Москва з величезним інформаційним шумом надіслала 45 апаратів штучної вентиляції легенів та інших предметів медичного призначення в ящиках з грифом «З Росії з любов’ю». Тобто Трамп допоміг своєму другу Путіну попіаритися на цій “допомозі”, утилізувати сміття ще й виготовлене на підсанкційному підприємстві.

Допомога РФ була частиною угоди про обмін між країнами, який передбачає, що РФ у квітні поставить до США медобладнання на суму трохи більше 1 мільйона доларів, а потім США відправлять Росії медтехніки на близько 5,6(!) мільйона доларів протягом наступних двох місяців. Тобто за купу непотребу й брухту, а по суті – сміття, яке потребує коштовної утилізації, РФ отримала якісної американської медичної техніки майже на шість мільйонів.

Російські вентилятори були прийняті представниками Федерального агентства з надзвичайних ситуацій у Нью-Йорку 1 квітня і розподілені між лікарнями Нью-Йорка та Нью-Джерсі. Проте ними так і не скористалися у лікування пацієнтів через технічні проблеми, які почались одразу як техніку передали із РФ. 

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - sub-buzz-195-1603136779-43.jpg

Зараз, за ​​даними FEMA, їх по суті викинули у сміття.

“Подаровані вентилятори, про які йде мова, були утилізовані відповідно до суворих нормативних вимог щодо утилізації небезпечних відходів, встановлених Агентством з охорони навколишнього середовища (EPA)”, – заявив представник FEMA в понеділок.

Ще у травні в FEMA повідомляли про переміщення їх на склади через технічні проблеми. Зокрема, використання російських апаратів вимагало спеціальних адаптерів, яких не було в лікарнях. А декілька моделей взагалі загорілись, після чого їх виробництво зупинили. 

До того ж зазначається, що виробник цієї техніки перебуває у санкційному списку США.