Росіяни заявили про винайдення вакцини проти коронавірусу

03.08.2020 11:32   -

Російське міністерство охорони здоров’я готується розпочати кампанію масової вакцинації проти коронавірусу вже у жовтні, заявив міністр охорони здоров’я. Російські ЗМІ цитують Михайла Мурашко, що лікарі та вчителі будуть першими отримувати вакцину. Про це повідомляє ВВС.

Повідомляється, що перша потенційна вакцина в Росії буде затверджена регуляторами цього місяця.

Однак деякі експерти стурбовані таким швидким підходом до вакцинації у Росії. У п’ятницю провідний експерт із інфекційних захворювань у США, доктор Ентоні Фоучі, заявив, що сподівається, що Росія та Китай «насправді випробують вакцину», перш ніж передавати її комусь.

Самі ж США планують отримати “безпечну та ефективну” вакцину до кінця цього року.

Десятки можливих коронавірусних вакцин розробляються зараз по всьому світу, і понад 20 з них перебувають у клінічних випробуваннях.

Росіяни заявлять, що науково-дослідна установа в Москві закінчила клінічні випробування вакцини і вже готується документація для її реєстрації. “Ми плануємо масові щеплення на жовтень“, – сказав російський міністр Мурашко, додавши, що першими її отримають вчителі та лікарі.

Минулого місяця російські вчені заявили, що випробування на ранніх стадіях вакцини на основі аденовірусу, розробленої Інститутом «Гамалея», були завершені і результати досліджень були позитивними.

Минулого місяця служби безпеки Великобританії, США та Канади заявили, що російська хакерська група атакувала різні організації, що займаються розробкою вакцини Covid-19, з імовірним наміром викрасти інформацію.

Національний центр кібербезпеки Великобританії (NCSC) заявив, що більше ніж на 95% впевнений, що група під назвою APT29 входить до складу російських спецслужб.

Посол Росії у Великобританії Андрій Келін відкинув звинувачення, заявивши BBC, що “в цьому немає сенсу”.