Кремль хоче вкрасти вакцину – західні спецслужби звинуватили РФ в атаках на центри, що працюють над вакциною проти коронавірусу

17.07.2020 15:04   -
Автор:

Кремлівські гакери, яких підтримує російська держава, намагаються викрасти з академічних та фармацевтичних осередків у всьому світі вакцину проти коронавірусу та результати досліджень над COVID-19, – повідомив у четвер британський Національний центр кібербезпеки (NCSC).

У спільній заяві британських, американських та канадських служб, що займаються кібербезпекою, сказано, що за атаками на центри, які працюють над вакциною, стоїть група APT29, відома теж під назвами Cozy Bear або The Dukes. У заяві сказано, що спецслужби на 95% впевнені в тому, що за цими діями стоять російські розвідувальні служби. У документі не вказано, котрі саме організації були ціллю атаки, а також чи гакерам вдалося викрасти якусь інформацію. Але в документі сказано, що дії гакерів не вплинули на перебіг праці над вакциною, – повідомляє Reuters.

Абсолютно неприйнятним є факт, що російські розвідувальні служби атакують людей, котрі борються із пандемією коронавірусу. У той час, коли дехто реалізує свої егоїстичні інтереси, Велика Британія та її союзники докладають усіх зусиль, щоби опрацювати вакцину та захистити здоров’я усіх людей у світі”, – заявив міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб. Політик додав, що Велика Британія буде співпрацювати із союзниками для притягнення винних до відповідальності.

Британське, канадське, американське агентства повідомили, що гакери використовують помилки в програмному забезпеченні, щоб таким чином вламуватися до комп’ютерних систем, гакери теж використовують вірусні програми WellMess та WellMail, які служать глобальному скануванню ІР-адрес та завантаженню файлів з інфікованих комп’ютерів.

Ми засуджуємо ці відчайдушні напади проти тих, хто робить життєво важливу роботу для боротьби з пандемією коронавірусу“, – заявив директор з операцій NCSC Пол Чічестер.

Дослідники з питань кібербезпеки зазначають, що за останній рік для зловмисників, розташованих у Сполучених Штатах, Японії, Китаї та Африці, застосовано інструмент для злому APT29.

Російське інформаційне агентство RIA посилається на прес-секретаря Дмитра Пєскова, заявивши, що Кремль відкинув звинувачення Лондона, які, за його словами, не підкріплені належними доказами.

В окремому оголошенні Британія також звинуватила “російських акторів” у спробі втрутитися у вибори у 2019 році, вони намагалися поширити викрадені документи в Інтернеті. Міністерство закордонних справ Росії заявило, що ці звинувачення були “туманними та суперечливими”.

Очікується, що Великобританія наступного тижня опублікує звіт про вплив Росії на британську політику.

Автор – Боніфацій