Кремлівські пранкери намагалися посварити поляків з українцями – розіграли польського президента

17.07.2020 14:46   -
Автор:

Росія влаштувала чергову скандальну провокацію, намагаючись розсварити Польщу із сусідами, США та європейськими союзниками. Для цього кремлівський  пранкер Вован подзвонив президенту Польщі Анджею Дуді від імені генсека ООН Антоніу Гуттеріша. У розмові пранкер привітав Дуду з переобранням і запитав, чи не хоче Польща анексувати українські території, зокрема, Львів, на що Дуда відповів категоричною відмовою.

У МЗС Польщі 16 липня відреагували на цей скандальний дзвінок. Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутовіч заявив, що ця ситуація стала черговим актом російської дезінформації. Він запевнив, що буде проведено розслідування і влада докладе всіх зусиль, щоб подібні інциденти не виникали в майбутньому.

Президентський палац підтверджує достовірність запису розмов, опублікованого в Інтернеті, між російськими ютуберами, які удавали генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреса. Росіяни – прикидаючись головою ООН – намагалися переконати Анджея Дуду пожартувати про те, чи Дональд Туск є гомосексуалістом, чи добрий brubrówka. Були й більш серйозні питання: чому ми знищуємо радянські пам’ятники чи хочемо, щоб Львів став польським, – повідомляє радіо RMF.FM.

Тепер, перш за все, слід перевірити, наскільки можливо, що випадкові люди зуміли особисто зв’язатися з президентом. Також потрібно пояснити, що не вдалося, і хто дозволив цьому статися.

Інше питання – це свідомі наміри авторів пранку чи це просто жарт в Інтернеті, чи це була акція, на замовлення російських спецслужб, яка розрахована на дискредитацію президента незабаром після переобрання, або провокації та заради погіршення стосунків із сусідами?

Чому польська служба безпеки не захистила Анджея Дуду? Після цього інциденту в Президентському палаці критикують в основному Кшиштофа Щерського – главу Управління Президента Республіки Польща.

Чиновники в канцелярії президента критикують Щерського за те, що жартівники не дзвонили на мобільний телефон президента безпосередньо, а лише через міжнародний департамент та офіс – обидва під наглядом Щерського.

Превентивний контроль міг відбуватися лише на прохання когось із офісу“, – виправдовується Щерський.

Дуда рассказал, как Гитлер и Сталин договорились "уничтожить ...

Про що йшла розмова?

Розмова ведеться англійською мовою. В 11-хвилинній розмові Кузнєцов, який видавав себе за Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша, вітає Дуду з перемогою на виборах,  питає Анджея Дуду про ситуацію з коронавірусом у Польщі і підштовхує його до відповіді, що джерелом зараження в країні є українські заробітчани, «намагається спровокувати його на суперечливі заяви, зокрема про історію Червоної Армії або про проблему Львова».

Пранкери: Знаю, що ситуація у вашого сусіда, України, є важка.

Анджей Дуда: Так, ситуація важка. Знаємо про це. На щастя, маємо лише 38 тис. випадків, а населення – 38 млн.

Пранкери: Хто на вашу думку є головним джерелом?

Анджей Дуда: Коронавіруса? Важко сказати. То може бути Україна, бо маємо багато людей з України. Але нема багато випадків, тому можемо сказати, що ситуація під контролем.

Окремо пранкери розпитали Анджея Дуду про польсько-російські взаємини:

Пранкери: Ви також вели боротьбу з пам’ятниками Червоної Армії у Польщі.

Анджей Дуда: Ні-ні. Ми не боролись з пам’ятниками. Було кілька випадків. Але лише кілька. Це не є великою проблемою.

Пранкери: Знаю, що маєте конфлікт із Путіним.

Анджей Дуда: Маємо дискусію про історію з паном Путіним. Звинуватив нас у тому, що ми почали Другу світову війну.

Пранкери: Але ви знаєте, що Росія теж зробила великий вклад у перемогу.

Анджей Дуда: Знаємо про це добре. Проблема у тому, що вони також окупували нашу країну.

Пранкери: Добре, то ж ви боретесь із пам’ятниками… А Україна? Питання Львова… Там теж це робили.

Анджей Дуда: Це різниця в розумінні історії. Росіяни кажуть, що ці пам’ятники були свідченням дружби. Для нас це було окупацією.

Пранкери: Не хочете повернути собі території України? Багато людей там вас підтримують.

Анджей Дуда: В Україні?

Пранкери: Так, у Львові.

Анджей Дуда: Ні, це Україна.

Пранкери: Бо я знаю про цю справу.

Анджей Дуда: Ні-ні-ні. Немає жодної дискусії на цю тему у Польщі. Це сьогодні територія України і все.

Пранкери: Добре.

Анджей Дуда: Це не є предметом політичної дискусії у Польщі. Ми не говоримо про це. Жодна політична сила про це не говорить.

Пранкери: Тобто, коли я зателефоную президентові Зеленському і скажу йому про це, то він зрадіє?

Анджей Дуда: Маємо добрі взаємини із з Україною. Підтримуємо їх.

Пранкери: Зеленський – це добра людина?

Анджей Дуда: На мою думку, так.

Автор – Боніфацій