РФ вибухами 2014 року у Врбетице вчинила напад на члена НАТО і ЄС

24.04.2021 08:31   -

Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що Росія не скористалася своїм шансом налагодити відносини з країною, а вибухи 2014 року у Врбетице були нападом на члена НАТО і ЄС.

“Ми не губернія Росії, ми впевнена в собі і суверенна держава, яку не залякати. І якщо хтось думає, що іноземні агенти можуть бігати територією Чехії та безкарно чинити саботаж, вони дуже помиляються. У нас не так багато танків і літаків, як у Росії, але ми є членами Північноатлантичного альянсу та Європейського Союзу, і наш голос має вагу”, – заявив глава чеського уряду в інтерв’ю виданню Denik.

Бабиш також назвав “неадекватною” реакцію Росії на висилку її дипломатів з Праги, що сталося через знайдені докази причетності спецслужб РФ до вибуху в Чехії у 2014 році. Він наголосив, що рішення привести до паритету кількісний склад обох посольств чеський після непропорційної відповіді 20 висланих працівників посольства Чехії у Москві проти 18 висланих дипломатів, було єдиним можливим.

“Росія мала можливість виправити ситуацію, але не скористалася нею. Москва зруйнувала наші взаємні відносини, які зараз у точці замерзання”, — наголосив прем’єр.

Бабиш також наголосив, що планує закликати європейських партнерів Чехії до солідарності і сподівається, що відповідь ЄС не обмежиться усними заявами.

“Вибухи 2014 року були нападом на члена Альянсу та ЄС, і неважливо, що це сталося 7 років тому”, — зазначив голова чеського уряду.

“Виявлення факту, що за вибухом складу боєприпасів у Врбетицях є члени спецпідрозділу російської спецслужби ГРУ, стало шоком для мене. Це щось небачене, незрозуміле і абсолютно неприйнятне. Тому ми відреагували дуже жорстко і вислали вісімнадцять дипломатів, які, за словами наших силовиків, працюють у різних спецслужбах Російської Федерації.” – розповів про ситуацію Андрей Бабіш.

Теперішній Прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш доволі успішна людина. Якщо говорити не тільки про політичне життя, то це друга за статком людина Чехії. Він є доларовим мільярдером та власник транснаціонального холдингу Agrofert та медіамагнат.

Народився Андрій Бабіш у Братіславі в 1954 році. Батько Штефан Бабіш працював торговим консультантом в ООН, а от на матері чиновника нам треба буде зупинитися. Мати Прем’єр-міністра Адріана Шнайбнерова народилася в 1927 року в селищі Ясіня. Тоді це була територія Чехословаччини, а тепер Закарпатська область в Україні.

Там мати Бабіша жила до кінця Другої світової війни і навіть застала часи Підкарпатської Русі. Після 1944-року сім’я майбутнього політика мусила переїхати до Угорщини, а далі вони переїхали до Словаччини у рамках репатріації.

Якщо дивитися по біографічним даним, то мама Андрія Бабіша вважалася карпатської німкенею, але це не відміняє того факту, що нинішній Прем’єр-міністр Чехії має корні із Закарпаття.