У Дніпрі борються з пластиковими квітами

24.04.2021 09:07   -

У Дніпрі тривають рейди щодо торгівлі штучними квітами на вулицях, – повідомляє Дніпровська міська рада.

Три роки як комунальне підприємство «Благоустрій міста» не має права видавати подібні дозволи відповідно до рішення міської ради. Але продавці цю заборону ігнорують. На вулиці Інженерній, 2-Д розташувалася точка просто неба: на асфальті понад сотню різноманітних пластикових букетів. Ціни навіть вищі, ніж на живі.

Продавчиня Ольга не мала при собі ані паспорта, ані документів на точку – на місце викликали власника та поліцію. Реалізаторка вважає, що продавати штучні квіти можна, цей бізнес сезонний, частіше виходять перед Великоднем і збираються після поминальних днів, а за її 15 років роботи на рейди не натрапляла. А вже на другій точці – пані Людмила. Вона ховала у торбину тридцять штучних троянд. «Я все прибрала, як дізналася, що йде рейд. Розумію, що це (штучні квіти – ред.) неправильно, але ж це традиція», – зазначила жінка.

«Штрафи власників точок не лякають, на жаль. Сама заборона на торгівлю штучними квітами стосується лише вуличних продавців. На власника першої ділянки склали протокол за 152 статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил благоустрою). Документ передадуть на комісію, де вирішуватимуть суму штрафу. А от на другій точці жіночка вже збирала пластикові квіти, і ми просто зробили їй зауваження», – поділився провідний спеціаліст-інспектор КП «Благоустрій міста» Дніпровської міської ради Вадим Паркін.

На сполох б’ють і екологи, бо така прикраса неабияк шкодить природі. «Ми не знаємо, з якої речовини зроблений цей пластик – у підприємців немає сертифікатів якості. Така прикраса буде розкладатися сотні або тисячі років. А найгірше, коли цілі купи застарілих штучних троянд, гвоздик або лілій палять – дим може бути токсичним для людини. Альтернативні варіанти: куплені живі чи висаджені на кладовищах», – наголосив начальник відділу природоохоронних заходів управління охорони навколишнього середовища департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Олексій Міхєєв.

До теми.
Православна церква України напередодні поминальних днів закликала українців відмовитись від екологічно шкідливих пластикових квітів на кладовищах. Пояснюється, що такі квіти не мають нічого спільного з християнською вірою і не допоможуть спочилому в осягненні Царства Небесного.

“Варто пам’ятати, що пластикове сміття – це, перш за все, шкода для природного довкілля, створеного Богом, та велика небезпека для здоров’я і життя людей”, – наголосили у повідомленні.

Як додали в ПЦУ, найкращим виявом пам’яті та любові до рідних будуть відкриті серця близьких та щира молитва за упокій душі.