Путін здійснив мрію Трампа і Зеленського

22.12.2020 20:35   -

Президент РФ Путін підписав закон, який значно посилює недоторканність колишніх президентів країни. Наразі він фактично поширюється лише на одну людину – Дмитра Медведєва, – повідомляє ТАСС.

Можливо Путін готує безпечні шляхи відходу. Хазяїн Кремля сам ініціював закон про гарантії, сам і підписав

Президент РФ Володимир Путін продовжує переписувати під себе російське законодавство і підписав прийнятий Держдумою дев’ятого грудня закон про гарантії колишньому главі держави та членам його сім’ї.

Документ опубліковано на Офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ.

Відповідно до закону, екс-президент РФ не може бути притягнутий до кримінальної чи адміністративної відповідальності, а також затриманий, арештований, підданий обшуку, допиту чи особистому огляду.

Недоторканність екс-президента поширюється на займані ним житлові та службові приміщення, його транспортні засоби, засоби зв’язку, документи і багаж, що належать йому, та на його листування.

Цікаво, що закон про гарантії екс-президенту може поширюватися лише на двох осіб – на самого Путіна і Дмитра Медведєва, котрий обіймав пост глави держави в 2008-2012 рр., який отримав і передав його все тому ж Путіну.

Згідно з законом, для того, аби притягнути колишнього президента до відповідальності, йому має висунути звинувачення Державна Дума у державній зраді або іншому тяжкому злочині. Законність цих звинувачень мають підтвердити Верховний та Конституційний суди і лише після цього Рада Федерації зможе ухвалити відповідне рішення.

Також зазначається, що експрезидента не можна притягнути до адміністративної або кримінальної відповідальності, а також затримати, арештувати, допитати або обшукати. Раніше всі ці обмеження стосувалися лише діяльності експрезидентів під час перебування на цій посаді, а звинувачення міг висунути Слідчий комітет РФ.

Недоторканність колишнього президента поширюється і на його житло, автомобілі, засоби зв’язку, документи, багаж та інше.

8 грудня російська Держдума ухвалила у другому читанні президентський законопроєкт про гарантії колишньому главі держави та членам його сім’ї. Президента, який припинив повноваження, не можна притягнути до адміністративної чи кримінальної відповідальності.