Школярі Дніпра сконструювали 11 роботів і виграли 6 000$

22.12.2020 14:31   -

У фіналі робототехнічних змагань Noosphere Engineering Race (NER) у Дніпрі опинилось троє школярів – Денис Яворський (13 років), Анастасія Комарь (13 років), Кирило Благодаров (12 років). Вони виграли грошові призи – 3 000$, 2 000$ та 1 000$ відповідно.

Noosphere Engineering Race – це перші в Україні змагання з робототехніки на базі американського конструктора VEX для дітей віком 7-16 років. Змагання проходили з 15 вересня по 18 грудня у три етапи. У першому турі школярі виконували завдання на кмітливість – розв’язували ребус. З понад 400 розумників, які розгадали зашифроване слово “Робототехніка”, організатори відібрали 100 учасників другого туру.

У другому турі учасники створили власних віртуальних роботів і запрограмували їх на виконання трьох завдань у спеціальному симуляторі. Наприклад, одне із завдань роботів було рухаючись за певною траєкторією, «намалювати» сніжинку швидше за суперників. Оскільки VEX – абсолютно новий для України напрям робототехніки, формат другого туру передбачав не тільки змагання, але й навчання. “Змагайся і навчайся” – так назвали цей підхід організатори. Опанувати VEX юним інженерам допомагали провідні експерти-практики Noosphere Engineering School: надали корисний софт, навчальні матеріали, провели серію вебінарів для знайомства з платформою VEX VR.

До третього, фінального, етапу пройшли 11 кращих робототехніків. Кожен з них отримав у подарунок конструктор VEX IQ, на базі якого створив уже не віртуального, а реального робота, і запрограмував його на виконання завдання. Цього разу роботи мали будувати башти з кубиків.

На створення роботів фіналісти мали близько трьох тижнів. Працювали кожен у себе вдома, користуючись інструкцією, навіть без додаткових інструментів. Це особливість конструктора VEX, який є надзвичайно простим у використанні і не потребує паяння. Як і на попередньому етапі, учасникам допомагали ментори, у тому числі головний суддя NER Максим Слодзік, на щотижневих вебінарах. Діти одразу практикували, хтось навіть робив поле подібне змагальному та тренувався в домашніх умовах.

“Було дуже незвично, новий для мене конструктор, інші форми та з’єднання, деталі комплектації. Але це було дуже цікаво”, – говорить фіналіст NER Григорій Галік.

Після завершення змагань робототехнічні набори залишаться у фіналістів, аби вони могли продовжити вивчення VEX.

Аби урізноманітнити програму NER, організатори вирішили провести фінал у форматі командних змагань. Але не звичайних. У кожному раунді необхідно було працюючи спільно з суперником, за 1,5 хвилини не лише виконати завдання, але й набрати максимальну кількість залікових балів. Учасники дистанційно керували своїми роботами і будували міста з кубиків. Вони спілкувалися, радилися і допомагали одне одному. Так вони не лише змагалися за перемогу, але й демонстрували своє вміння спільно працювати.

Суддів особливо вразили конструкторські рішення юних інженерів, адже саме інженерний підхід до виконання завдання – заявка на успіх у створенні крутих мейкерських проєктів у майбутньому.

“Найоригінальніший механізм третього етапу – ножичний підіймач Олени Теслі та лебідка Дмитра Іванченка. Також, Дмитро використав аналог рейкової передачі для захвату кубів. Олена та Дмитро не потрапили до трійки призерів, адже для перемоги важлива не тільки конструкція, а й вправність керування роботом та стратегія виконання завдання”, – розказав суддя змагань Максим Слодзік.