Військовому злочину під Волновахою вже шість років

13.01.2021 13:55   -

13 січня 2015 року у результаті обстрілу з артилерійської установки БМ21 “Град” під Волновахою рейсового автобуса “Златоустівка — Донецьк” загинули 12 пасажирів та 18 були поранені.

Генеральна прокуратура України визнала подію терористичним актом. Служба безпеки України встановила виконавців обстрілу – артилерійський батальйон 5-ї мотострілецької бригади “Оплот” під командуванням полковника РФ Анатолія Сінєльнікова, і безпосереднього керівника обстрілу, командира батальйону Юрія Шпакова, громадянина України, – розповідає volnovakha.city.

П’ять років поспіль на місці події містяни проводять мітинги-реквієми за загиблими
П’ять років поспіль на місці події містяни проводять мітинги-реквієми за загиблими

Спостерігачі моніторингової місії ОБСЄ дійшли висновку, що обстріл пасажирського автобуса під Волновахою було здійснено з північного – північно-східного напрямку. Про це йдеться у звіті спостережної місії ОБСЄ, оприлюдненому увечері у суботу, 17 січня, на сайті організації. Експерти встановили напрямок, звідки було випущено ракети, дослідивши п’ять вирв, що утворилися внаслідок вибухів під час інциденту.

Дослідження також включало всебічний аналіз двох специфічних вирв, у тому числі воронки, утвореної на відстані десяти метрів від пасажирського автобуса. За оцінкою спостерігачів ОБСЄ, усі вирви виникли внаслідок ракетного обстрілу з північного-північно-східного напрямку.

Після розстрілу теракту мережею поширився флешмоб “Я — Волноваха”. Трагедія зібрала людей на мирні акції у багатьох куточках світу.

Je Suis Volnovakha |