Фіни вже створюють вакцину для норок і єнотів. Цікаво, кого першого забезпечать вакциною, – фінських норок чи українських громадян

13.01.2021 13:16   -

Вчені Фінляндії працюють над створенням вакцини, що має захистити від зараження коронавірусом таких тварин, як норки і єнотовидні собаки, над розробкою препарату спільно працюють Об’єднання хутрового звірівництва Фінляндії Fifur з дослідницькою групою університету Гельсінкі, – повідомляє DW.

За словами керівниці групи, доцентки Тар’ї Сірон, вірус становить загрозу не тільки для здоров’я людей, тож слід швидко і ефективно запобігти його поширенню серед тварин в сільському господарстві, хутряному звірівництві, а також у тваринному світі Фінляндії.

За даними фінської медіакомпанії YLE, фаза тестування вакцини може тривати кілька місяців.

На відміну від тваринницьких ферм в інших європейських країнах – зокрема в Данії та Нідерландах – у Фінляндії досі не було виявлено зараження звірів коронавірусом SARS-CoV-2.

Випадки зараження норок коронавірусом виявили на фермах у Нідерландах, Іспанії, Італії, Данії, США та Швеції.

Нагадаємо, що у листопаді уряд Данії повідомив, що отримав підтримку більшості в парламенті в планах ліквідувати від 15 млн норок на фермах, щоб уникнути зараження людей мутованою формою коронавірусу.

На тлі колапсу хутрового бізнесу в Данії найбільший у світі аукціонний дім хутряних виробів Kpenhagen Fur оголосив про своє закриття.

Пізніше стало відомо, що у Данії розкладання тіл убитих норок, яких захоронено в ямах 2-метрової глибини, могло призвести до забруднення ґрунтових вод.

Угорщина заборонила розведення норок, лисиць та інших хутрових тварин.