Про перспективи співпраці України та ЄС розповів в інтерв’ю Прем’єр-міністр Денис Шмигаль

16.02.2021 14:46   -

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що Угоду про спільний авіаційний простір з ЄС підпишуть на початку березня, – розповів в інтерв’ю «Укрінформу».

За його словами, причина затримки підписання не пов’язана з Україною. Шмигаль пояснив, що є застереження з боку Іспанії, а сам конфлікт виник всередині ЄС.

«Але, на всіх високих зустрічах, зокрема, і з паном Шарлем Мішелем, ми підіймали питання якнайшвидшого підписання Угоди про спільний авіаційний простір і бачили готовність це зробити за першої ж можливості. І маємо сподівання, що це станеться під час робочого візиту Шарля Мішеля до України 2-3 березня», — зазначив прем’єр.

 Шмигаль також розповів про співпрацю щодо розвитку сучасних технологій, зеленої енергетики, зокрема за розрахунками Європейського Союзу потреба у літії, що використовується для виготовлення акумуляторних батарей, до 2030 року зросте у 18 разів, а до 2050 – у 60 разів.

“Україна має найбільші на європейському континенті поклади літію. Окрім цього, у нас є кобальт, титан – тобто ті корисні копалини, якими дуже цікавляться країни Європи. Європейці готові з нами співпрацювати та долучати Україну до відповідних виробничих альянсів з їх видобутку. Нас же цікавить як видобуток корисних копалин, так і їх ефективне використання — перероблення у продукти високої доданої вартості, яка залишатиметься в Україні у вигляді робочих місць, зарплат, технологій.”

А ще зауважив про інший напрямок — співпрацю в галузі виробництва водню, перспективного енергетичного ресурсу. “Оскільки Україна має 15 атомних енергоблоків, то ми володіємо величезним потенціалом для стабільного виробництва водню. І ми готові його розвивати разом з Європою, маючи там постійний ринок збуту,” – повідомив прем’єр.