“Неймовірне” село Маломиколаївка з нашої області перетворюється на столицю гарбузів та цукатів

16.02.2021 14:29   -

Село Маломиколаївка Дніпропетровської області здобуло перемогу у V Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України» та отримало головний приз – 100 тис. грн на реалізацію бізнес-проєкту від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні,  повідомляє AgroPortal.

«Особисто мене вразило, що 40 жінок зібралися (а у селі всього 278 мешканців) і почали думати, яким чином зберегти своє село, створивши комерційний проєкт. Будьмо відверті, українцям загалом складно згуртовуватися та ще й спільно заробляти, тому приклад цієї громади дійсно вражає. Хотілося б, щоб подібні ініціативи ширилися по всій Україні та ставали показовим прикладом для інших сіл: об’єднуватися навколо спільної мети заради покращення рівня життя у сільській місцевості, давати новий поштовх розвитку села», — зазначає один із членів Експертної ради конкурсу, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса.

За повідомленням організаторів, представникам села Маломиколаївка вдалося переконати членів Експертної ради, що саме їхній бізнес-проєкт із виробництва цукатів з овочів та фруктів, що передбачає придбання обладнання для виготовлення цукатів, найбільше потребує підтримки.

Представниця села-переможця Світлана Гарнадко каже, що перемога в конкурсі – не головне, важливіше, що це – поштовх до роботи. Мешканці сподіваються, що Маломиколаївка стане столицею цукатів і сухофруктів в Україні, сказала вона.

«Наше село є гарбузовою столицею України, тут кожне домогосподарство займається їх вирощуванням. Саме тому ми вирішили, що можна з гарбузів робити класний, а головне корисний продукт – цукати. Тож наша перемога — це лише перший крок до реалізації великої мрії», — зазначила Світлана Гарнадко.

Окрім того, Маломиколаївка отримала відзнаку від Всеукраїнської асоціації громад: упродовж 2021 року село матиме комплексну консультаційну підтримку з питань розвитку громади.