ВООЗ рекомендує вакцинуватися навіть тим, хто вже перехворів на COVID-19

16.02.2021 14:09   -

Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, що колективний імунітет до COVID-19 навряд чи сформується цього року, навіть при тому, що в світі вже почалася вакцинація від коронавірусної хвороби.

«Навіть коли вакцини починають захищати найбільш вразливих, ми не зможемо досягти якогось рівня популяційного імунітету або «стадного імунітету» в 2021 році. Навіть якщо це трапиться в кількох районах в окремих країнах, це не захистить людей у всьому світі», – заявила 11 січня головна наукова співробітниця ВООЗ Сумія Сумінанат.

Всесвітня організація охорони здоров’я (World Health Organization(WHO)) спеціалізована установа Організації об’єднаних націй, яка опікується проблемами охорони здоров’я у світовому масштабі. Штаб-квартиру розташовано в Женеві (Швейцарія).

Відомо, що у більшості людей, які страждають на COVID-19, напевно розвивається імунна відповідь, але існує підгрупа людей, тих, хто переніс дуже легко інфекцію, коли вони навіть не знають про це, оскільки все відбулося безсимптомно. Виявляється, що вони мають навіть кращі результати на антитіла проти тих, хто переніс хворобу у важкій формі. але лишається питання щодо вакцинації людей, які вже мають антитіла завдяки подоланню хвороби з різним ступенем важкості перебігу одужання.

Доктор Сумія Сумінанат:

Загалом, ми зараз рекомендуємо людям робити вакцину незалежно від того, хворіли вони раніше чи ні. Отже, навіть якщо у вас була попередня інфекція, і ви зараз отримуєте вакцину, вона діє як підсилювач і посилює цю імунну відповідь, як відповідь антитіл, так і відповідь Т-клітин. І тому ви будете набагато впевненіші, що у вас хороша імунна відповідь і що вона триватиме довгий час. Звичайно, як довго триватиме цей імунітет дослідники ще не знаємо , але на даний момент ми рекомендуємо вам зробити вакцину незалежно від того, чи була у вас попередньо інфекція.” 

ВООЗ поки не рекомендує вакцинувати дітей, оскільки було проведено надто мало досліджень. До того ж експерти досі не знають, як довго імунітет вакцинованої людини зможе протистояти коронавірусу.