Прикордонники виявляють порушників завдяки вітчизняним безпілотникам

26.11.2020 08:50   -

Українські прикордонники продовжують інтенсивну експлуатацію БпАК Spectator-M що спільно виготовляються ВАТ “Меридіан” ім. С.П. Корольова (входить до складу ДК “Укроборонпром”) разом з фахівцями Національного технічного університету України “КПІ”.

Зокрема, як повідомила прес-служба ДПСУ, українські безпілотні комплекси активно використовуються для повітряного моніторингу в Херсонський області.

“Так, лише протягом листопада в межах Херсонської області безпілотники здійснили 10 польотів загальною протяжністю понад 500 кілометрів”, – відзначили в прес-службі прикордонників.

Відомо, що Державна прикордонна служба України отримала 7 безпілотних авіаційних комплексів Spectator-M (по три безпілотники у кожному комплексі, тобто 21 літальний апарат), які було закуплено прикордонним відомством в рамках Державного оборонного замовлення 2017 року.

За результатами повітряної розвідки з використанням Spectator-M, прикордонники виявили двох осіб, які здійснювали незаконний вилов водних живих ресурсів, 10 порушників, які вийшли в море на маломірних плавзасобах поза пунктами базування, а також 26 браконьєрських пасток.

Нагадаємо, що початок застосування безпілотників розпочато у Держприкордонслужбі в рамках спільної спеціальної прикордонної операції «Кордон-2017» з метою протидії протиправній діяльності з використанням малих літальних апаратів, фіксації місць незаконного видобутку бурштину, вирубки лісу, підтримки підрозділів охорони державного кордону, сил Морської охорони щодо недопущення проникнення на територію України диверсійно-розвідувальних груп, незаконних формувань та засобів терору постійно проводиться повітряний моніторинг державного  кордону.

Наразі такі заходи виконання польотів на повітряний моніторинг державного кордону та контрольованих прикордонних районів здійснюються зовнішніми екіпажами безпілотних авіаційних комплексів Львівського, Мукачівського, Подільського, Луцького прикордонних загонів.

Польоти виконуються в межах зарезервованого повітряного простору за допомогою безпілотних авіаційних комплексів БпАК-МП-1 «Spectator-M». Варто зазначити, що безпілотний авіаційний комплекс БпАК-МП-1 «Spectator-M», що використовується в охороні державного кордону, розроблений вітчизняними виробниками та вже довів свою ефективність.