Прикордонники служитимуть ефективніше на всюдиходах, створених українцями

20.09.2020 15:40   -

Львівський прикордонний загін отримав чотири мобільні тепловізійні комплекси спеціального призначення на базі автобусів підвищеної прохідності Torsus Praetorian 4х4. Базовий автобус-позашляховик Torsus Praetorian розроблений та випускається чеською компанію Pulsar Expo, яка заснована у 2014 році українським подружжям Вахтангом Джукашвілі та Юлією Хомич. Виробництво розміщене у Словаччині.

Украинская компания создала автобус-внедорожник Torsus Praetorian и  планирует продавать его по цене от $100 тыс. - ITC.ua

Реалізація проєкту відбувається в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Польща-Білорусь-Україна 2014–2020», повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби України.

Поставки замовникам здійснювались по одному комплексу у жовтні та грудні 2019 року, третій комплекси були поставлені у березні 2020 року.

З метою опанування правильного та ефективного використання комплексу в охороні кордону, представники постачальника – АТ «Банкомзв’язок» організували навчально-методичний збір з фахівцями підрозділів охорони кордону Львівського загону, а також практичні випробування комплексу в польових умовах, – розповідають прикордонники.

 У службі вважають, що використання комплексу істотно розширить можливості охоронців кордону, адже вони зможуть здійснювати приховане переміщення як дорожньою інфраструктурою, так і бездоріжжям. До того ж, нова техніка дозволяє долати навіть лісисто-болотисту місцевість та водні перешкоди, і навіть у темний час доби з вимкненим штатним освітленням.

Апаратура дає можливість виявляти осіб на відстані у понад 4 кілометри, а транспортні засоби – за 12 кілометрів від місця несення служби. Ідентифікувати виявлених осіб можна на відстані понад 500 метрів, а легкову автівку – за півтора кілометра.

Автономність комплексу – не менше 72 години. У цей час прикордонники мають змогу вести спостереження за місцевістю та окремими об’єктами за допомогою відео- та тепловізійних камер з фіксацією подій, підтримувати зв’язок з підрозділами охорони державного кордону і прикордонними нарядами, здійснювати передачу даних цифровими каналами за допомогою станції супутникового зв’язку, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що влітку 2019 року ДПСУ придбало дев’ять мобільних тепловізійних комплексів на базі Torsus Praetorian.