Представники Фонду народонаселення ООН високо оцінили відкриття у Дніпрі Центру протидії домашньому насильству

01.04.2021 13:43   -

У Дніпрі відкрили Центр для жінок, які постраждали від домашнього насильства або зазнали кривди за ознакою статі. Щоб отримати поміч, потрібно звернутися на 102 або до мобільної бригади соціально-психологічної допомоги: (056) 785 73 60.

Дніпро став першим в Україні, де зробили розділення між прихистками для жінок із дітьми та тими, хто їх не має — адже, як відомо, вже тривалий час у місті працює також Центр соціальної підтримки дітей і сімей «Мамине щастя».

«Це дуже прогресивний та необхідний крок. Фонд висловлює подяку міській владі, адже найбільший внесок у це зроблено за гроші місцевого бюджету. Важливо і те, що цей заклад вбудований в систему державних і комунальних закладів міста», – коментує відкриття нового Центру консультантка Фонду народонаселення ООН в Україні Ганна Карпеченкова. За її словами, у фонду є наміри підтримати створення, зокрема, кризових кімнат як для жінок, так і для чоловіків. 

Домашнє насильство або насильство за ознакою статі є актуальною для всіх країн світу проблемою, яку нині загострює ще й пандемія. У новому дніпровському муніципальному центрі можуть отримати допомогу жінки віком від 18 років. Тут готові надавати підтримку також і людям похилого віку, котрі так само нерідко страждають від домашніх кривдників. За словами завідувачки центру Марії Дядечко, необхідні документи, які мають надати дніпрянки, – це паспорт, ідентифікаційний код, медичні документи, зокрема тест на ковід.

Протягом трьох місяців жінки безкоштовно отримуватимуть комплекс послуг для реінтеграції в суспільство.  Їм нададуть психологічну допомогу, сприятимуть в оформленні соціальних виплат і проходженні повноцінного медичного обстеження. Усе – конфіденційно.

Відділення розраховане на десять місць.  За стандартом перебувати тут можна до 3 місяців, утім за потреби – до пів року.

Раніше в приміщенні центру працював шелтер, який підтримували на волонтерських засадах і за сприяння міжнародних організацій. Проте після закінчення гранту притулок припинив роботу. Тепер ці приміщення відремонтували коштом міста. Задля безпеки на вході встановили сталеві двері, а всередині є тривожна кнопка. Також завдяки фінансовій підтримці Фонду ООН сюди придбали меблі, необхідну побутову та комп’ютерну техніку.

Мер Борис Філатов наголошує: протидія домашньому насильству – напрям, який місто розвиватиме і надалі. Адже пріоритетом для Дніпра є створення всебічної соціальної підтримки містян – незалежно від віку, статі чи соціального статусу.  

«Безперечно, треба прагнути, аби це приміщення було порожнім. Щоб у місті не було домашнього насильства. Утім, нині це – вимушений крок. Люди повинні знати, що місто нікого не кине напризволяще», – сказав Борис Філатов.