Кому перерахують пенсії з 1 квітня і які жінки йтимуть на пенсію вже з 60 років

01.04.2021 18:12   -

Пенсійний фонд з 1 квітня перерахує пенсії для пенсіонерів, які працюють. Цей перерахунок стосуватиметься близько 2 мільйонів українців.

Згідно із законом «Про загальнообовʼязкове державне пенсійне страхування», пенсію перерахують тим, кому вона була призначена щонайменше два роки тому, тобто до 1 квітня 2019 року.

Перерахунок відбуватиметься на основі зарплати. У середньому підвищення пенсії становитиме 2% від її розміру. В Україні офіційно нараховується 2,7 мільйона пенсіонерів, які працюють. Близько 700 тисяч з них вийшли на пенсію протягом останніх двох років, тому їм пенсії не перерахують.

З 1 квітня цього року перерахують пенсії працюючим пенсіонерам. Однак цей перерахунок стосується винятково тих, хто після виходу на пенсію продовжував працювати, набував страховий стаж, але свого часу не звернувся або поки що не звернувся до органів Фонду. Це стандартний перерахунок, який проводився, починаючи з 1 січня 2004 року і був передбачений для працюючих пенсіонерів кожні два роки. Раніше пенсіонер повинен був звернутися в орган Фонду особисто і подати відповідну заяву. Зараз же і в подальшому перерахунок пенсій працюючих пенсіонерів проводитиметься автоматично, незалежно від того звернеться людина чи ні.

Під час тестування обладнання, за допомогою якого здійснюватиметься перерахунок, виявилося, що багато людей, які набували страховий стаж, не зверталися в органи Фонду за перерахунком.

Перерахунок стосуватиметься тих осіб, які станом на 1 березня 2018 року набули додаткового страхового стажу 24 місяці, або на цю дату пройшло не менше двох років після призначення чи попереднього перерахунку пенсії.

До прикладу: особа вийшла на пенсію у 2008 році, всі ці роки працювала, однак жодного разу не зверталась за перерахунком. Тепер їй автоматично буде перераховано пенсію за весь цей період.

Інший приклад: після виходу на пенсію працюючому пенсіонеру за його заявою перераховано пенсію у вересні 2017 року. Оскільки він не набув станом на 1 березня 2018 року додаткового страхового стажу 24 місяці, йому не перераховуватимуть зараз пенсію.

За інформацією Пенсійного фонду України, у другому півріччі цього року ще планується перерахунок деяких видів пенсій. Це пов’язано зі зміною рівня прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 1 липня та 1 грудня 2018 року. Зокрема, з 1 липня відбудеться перерахунок надбавки донорам. Також буде переглянуто максимальний розмір пенсії. Зараз він перебуває на рівні десяти прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, і становить 13 тисяч 730 гривень. З 1 липня 2018 року розмір прожиткового мінімуму становитиме 1435 гривень, відповідно розмір максимальної пенсії буде збільшено до 14 тисяч 350 гривень. Такий перерахунок торкнеться близько 20 тисяч українців.

May be an image of текст

Також з 1 квітня до 60 років підвищиться пенсійний вік для жінок. Згідно з пенсійною реформою 2011 року, щороку пенсійний вік підвищувався на пів року. У 2021 році відбулося останнє підвищення. У 60 років на пенсію виходитимуть жінки, які народилися після 1 квітня 1961 року.

З 1 квітня 2021 року в Україні пенсійний вік для жінок збільшиться з 59,5 до 60 років.

Відповідно до вимог Закону про обов’язкове загальнодержавне пенсійне страхування, це — останнє заплановане підвищення в рамках чинної пенсійної реформи.

У 2027 році пройде останній етап підвищення вимоги до наявності стажу: потрібно буде мати не менше 35 років для того, щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років.

Зараз ця норма становить всього 28 років. «Але починаючи з 1 січня 2028-го, при наявності 40 і більше календарних років страхового стажу, пенсія за віком призначається незалежно від віку», — йдеться в законі.

З 2028 року українці зможуть отримувати пенсію незалежно від віку, але при наявності необхідного мінімального стажу — 40 років.

У Міністерстві соціальної політики анонсували зростання пенсій в Україні майже вдвічі — до 7 тисяч гривень.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сподівається, що Верховна Рада у 2021 році ухвалить законопроєкт про запровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи.