Поляки затримали рекордну кількість “іракських туристів” з Білорусі

06.08.2021 10:45   -

Польські прикордонники і правоохоронці затримали понад 60 мігрантів здебільшого з Близького Сходу, які нелегально потрапили до Польщі з Білорусі, – це найбільша група іноземців, яку протягом одного дня затримували прикордонники на кордоні з Білоруссю, – повідомляє видання RMF24,

Мігрантів затримали в околицях Кринок, Судзялува та Кузниці. Серед затриманих 50 громадян Іраку, 11 іранців і один камерунець. В основному це чоловіки, але є також 8 жінок і 13 дітей. Усіх нелегалів помістили в центри під охороною.

За офіційними даними, цього року 450 осіб незаконно в’їхали в Польщу з Білорусі.

Як відомо, останнім часом посилився потік нелегальної міграції з боку Білорусі в Литву. Загалом з початку 2021 року майже 4000 мігранта нелегально перетнули білорусько-литовський кордон. Серед мігрантів багато громадян Іраку, Ірану та Сирії. Литовська влада обвинувачує білоруське керівництво в організації міграційної кризи, яку в Брюсселі називають провокацією режиму Лукашенка.

Нагадаємо, що ми вже писали “Лукашенко організував бізнес на мігрантах: доправляє іракців до ЄС через Литву” , що режим Олександра Лукашенка заробляє близько $15 000 на одній «путівці» для близькосхідних біженців через білорусько-литовський кордон. Цілеспрямованим перевезенням громадян Іраку до Білорусі займається туристичне агентство при управлінні справами президента. 

Напередодні стало відомо, що на шляху подальшої реалізації міграційної схеми виникла перешкода – Ірак вирішив скасувати авіасполучення з Білоруссю, як мінімум, на найближчі 10 днів. На додачу уряд країни сформував спеціальний Комітет для розслідування можливого незаконного ввезення іракських мігрантів в Литву через Білорусь.

Днями литовські прикордонники почали виконувати прийняте міністром внутрішніх справ Агне Білотайте рішення – нелегальних мігрантів затримують і повертають в Білорусь. Мігранти з Азії та Африки, які незаконно проникли в Литву через білоруський кордон, стурбовані рішенням Вільнюса відправляти їх назад. Вони кажуть, що не хочуть повертатися в Білорусь, і закликають Євросоюз допомогти їм.