Лукашенко організував бізнес на мігрантах: доправляє іракців до ЄС через Литву

05.08.2021 10:17   -

Значна частина мігрантів, що прибувають до Литви з території Білорусі, – громадяни Іраку. Влада Литви відзначила, що з 1 по 19 червня в Мінськ з Багдада прибуло дев’ять рейсів, тоді як раніше регулярних польотів взагалі не було, – повідомляє RFI.

Мигранты в палаточном лагере в Литве, недалеко от границы с Беларусью, 18 июля 2021 г.

Ірак вирішив скасувати авіасполучення з Білоруссю, як мінімум, на найближчі 10 днів.

«Ми отримали інформацію з кількох джерел, що рейси скасовуються на найближчі десять днів. Це здається дуже надійною інформацією. Наскільки нам відомо, «Іракські авіалінії» поінформували про це всі туристичні агентства країни», – повідомив посол ЄС в Іраку Мартін Хут, передає BNS.

Чиновник долав, що уряд Іраку сформував спеціальний Комітет для розслідування можливого незаконного ввезення іракських мігрантів в Литву через Білорусь.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель зажадав від властей Іраку роз’яснень про використання багдадського аеропорту для доставки біженців в Білорусь, передає AFP з посиланням на його прес-секретаря. У вівторок Боррель переговорив з главою МЗС Іраку Фуадом Хусейном «про способи протистояти зростаючому числу іракських громадян, нелегально прибувають в Литву через Білорусь».

В  інтерв’ю газеті El País Жозеп Боррель підкреслив, що Білорусь «штучно надає міграційний тиск на Литву». «На жаль, іммігрантів знову використовують як зброю», – сказав глава європейської дипломатії. «Був налагоджений маршрут. Іракських мігрантів транспортують на літаках з Багдада до Мінська, потім на автобусах до литовському кордоні, яку вони нелегально перетинають. Це відповідь Білорусі на (європейські) санкції», – зазначив Жозеп Боррель.

Раніше, в середині липня, Фуад Хусейн обіцяв, що влада Іраку проведе розслідування щодо нелегального прибуття своїх громадян в Литву. «Ми проведемо розслідування, і якщо злочинні дії підтвердяться, ми зробимо всі необхідні заходи», – заявив він на зустрічі зі своїм литовським колегою Габріелюсом Ландсбергісом.

Цього року кордон з Білорусі до Литви перейшли понад 4000 нелегальних мігрантів. Більшість з них – іракці.

На тлі кризи литовський Сейм в терміновому порядку прийняв закон, що обмежує права прохачів притулку. Він стосується термінів розгляду прохань і можливості оскаржити відмову. 21 липня його підписав президент країни Гітанас Науседа, – передавало Delfi.

Нагадаємо: днями один із засновників Фонду Bysol – «Білоруська солідарність» Ярослав Лихачевський розповів, що режим Олександра Лукашенка заробляє близько $15 000 на одній «путівці» для близькосхідних біженців через білорусько-литовський кордон. За його словами, цілеспрямованим перевезенням громадян Іраку до Білорусі займається туристичне агентство при управлінні справами президента.