Плагіатора Сергія Шкарлета призначили міністром

17.12.2020 17:49   -

Сьогодні Верховна Рада призначила скандалього Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки (до цього він був виконувачем обов’язків міністра).

“За” проголосували 226 депутатів – мінімальна більшість голосів. Шкарлета підтримали фракції “Слуга народу”, ОПЗЖ та групи “За майбутнє” і “Довіра”, – повідомляє ВВС.

Перша спроба призначти на посаду ректора-плагіатора і колишнього регіонала Шкарлета була у червні – тоді депутати відмовились його призначати, тож уряд 25 червня зробив Шкарлета заступником міністра й одразу ж виконувачем обов’язків міністра.

16 грудня профільний комітет ВР з питань науки вдруге не підтримав кандидатуру Сергія Шкарлета, проте влада наполягла на його призначені. Кандидатуру Шкарлета наполегливо просуває особисто президент Зеленський.

Раніше офіційні представники Європейського Союзу надіслали виконуючому обов’язки міністра освіти і науки України Сергію Шкарлету листа із попередженням про неприпустимість проваджених ним у відомстві нововведень. Европейські фахівці негативно оцінили прагнення Сергія Шкарлета ліквідувати створені в попередні роки директорати міністерства в рамках реформи відомства перекреслюють досягнутий прогрес і загрожують регресом усієї галузі. 

Нагадаємо, що проти кандидатури шкарлета масово виступали освітяни і науковці. Зокрема, колишня міністерка освіти і науки Ганна Новосад досить негативно оцінила кандидатуру Шкарлета. За її словами, Сергій Шкарлет представляє інтереси української спільноти ректорів вишів, що саме просувають його на посаду. Шкарлет є одним із ректорів, яким не до вподоби реформи в українській освіті – обмеження терміну перебування ректорів на посадах, контроль їх діяльності, запровадження ЗНО для вступу в університети. Всі ці новації ідуть проти інтересів ректорів, які часто пожиттєво керують навчальними закладами, прагнучи не їх розвитку і підвищення якості освіти, а, скоріше, власного збагачення і комфорту.

Небайдужою до кандидатури Шкарлета виявилась іще одна колишня міністерка – Уляна Супрун. За її словами, на додаток до сказаного вище, Сергій Шкарлет ще й не зовсім чесний науковець. Зокрема, аналіз його робіт показує, що ректор зовсім не цурається плагіату – тобто, просто краде частини раніше опублікованих наукових праць і видає за свої. Зокрема, у монографії з колективом авторів від 2018 року, Шкарлет безсоромно використовує текст зі статті іншого вченого, опублікованої у 2013 році.