Українська інтелігенція протестує проти призначення Шкарлета т.в.о. міністра освіти

01.07.2020 14:15   -
Автор:

Українські вчені, серед яких 7 академіків, 7 членів-кореспондентів, відомі професори виступили проти призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки України, підписавши відповідний лист. Вони звернули увагу на неприпустимі дії з боку СБУ стосовно молодого вченого А.Сененка, який виходив на протест проти призначення С.Шкарлета.

Текст листа було опубліковано в соцмережах, де його підтримали ще й інші науковці, які могли написати на електрону адресу Вадиму Михайловичу Локтєвуvloktev@bitp.kiev.ua вказавши свої П.І.Б., вчене звання, науковий ступінь, посаду та електронну адресу.

Наводимо нижче повний текст звернення.

Звернення представників наукової і освітянської спільноти до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови служби безпеки України.

Президенту України

В.О. ЗЕЛЕНСЬКОМУ

Копія: Прем’єр-міністру України

Д.А. ШМИГАЛЮ

Голові служби безпеки України

І.Г. БАКАНОВУ

30.06.2020

«Шановний пане Президенте!

Ми, представники наукової і освітянської спільноти України, які, запевняємо Вас, працюють виключно на благо держави та її авторитету в світі, глибоко стурбовані і обурені випадком, що стався 25 червня поточного року, коли до нашого колеги, талановитого молодого вченого, представника всесвітньовідомої вітчизняної школи з фізичної електроніки, старшого наукового співробітника Інституту фізики НАН України, кандидата фізико-математичних наук Антона Сененка у розпал робочого дня з’явився співробітник СБУ (його прізвище нам невідомо, але А.І. Сененку він представився) і вчинив йому допит, задавши купу незрозумілих, а також провокативних питань, на нашу думку, перевищивши свої повноваження.

Приводом до цього візиту була участь А.І. Сененка і кількох його колег у неробочий час в акції протесту проти обрання на посаду міністра освіти і науки України С.М. Шкарлета, особи, яку доказово визначено як плагіатора, порушника норм академічної доброчесності, що у науковому світі визнається тяжким злочином і тягне за собою, щонайменше, морально-етичну, а також іншу відповідальність, у тому числі і відповідно до Законів України. За цих обставин призначення С.М. Шкарлета, здійснене всупереч рішенню профільного комітету Верховної Ради України на високу посаду у Міністерстві освіти і науки України викликало хвилю обурення у наукових та освітніх колах, і молоді люди відкрито, у передбачений Конституцією України спосіб, висловили свою громадянську позицію, за що, навпаки, їм треба дякувати і ставити їхній вчинок прикладом для інших.

Можна було б сподіватися, що СБУ зі свого боку вживатиме заходів щодо попередження сумнівного рішення з призначення на посаду заступника та одночасно в.о. Міністра освіти і науки України — важливого, стратегічного підрозділу Уряду — порушника правил академічної доброчесності. Натомість, ми є свідками, що представники Служби, прямо порушуючи гарантоване конституційне право громадян на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, демонструють готовність стати на захист вкрай неприйнятних рішень урядовців у спосіб, який нагадав часи, коли звичною була практика переслідування за відкрите і чесне висловлювання своєї громадської позиції.

Це не може нас не турбувати.

Згадане вище призначення, яке, як це не дивно, без сорому перед тисячами сумлінних науковців і викладачів, виправдав сам Прем’єр-міністр, неможливо не тільки прийняти, а треба категорично засудити — бо мова йде про виховання майбутніх поколінь України, розвиток наукового забезпечення її економіки і культури. Пан же Д.А. Шмигаль, всупереч нормальному розумінню, вважає, що запропонована ним кандидатура і виявлені її «чесноти» є підходящими для посади міністра освіти.

Цей прикрий інцидент став відомим широкому колу науковців і освітян, у тому числі й за межами України. Значна кількість молодих вчених, які — хто тимчасово, хто тривалий період — працюють за кордоном, уважно стежать за життям в Україні і є дуже чутливими до подій, які можуть впливати на їхні рішення щодо повернення в Україну. Науковці України, у тому числі молоді, сьогодні тісно співпрацюють зі своїми зарубіжними колегами. Факти, що наведені вище, не можуть також не позначитись негативно на ставленні представників міжнародної наукової спільноти до подібних дій державних органів України.

Звертаємось до вас з проханням з’ясувати підстави описаних дій СБУ, хто і з якого приводу їх санкціонував, вжити заходів проти подібної «роботи» СБУ з науковцями, що виходять за позовом серця на захист держави і її майбутнього, її авторитету. Просимо Вас також припинити спроби призначення С.М. Шкарлета на високу посаду. Порушник норм етики і моралі таких посад обіймати не може».

Автор – Бонефацій