Пілотований корабель SpaceX “Драгон” успішно пристикувався до МКС, розпочавши нову еру космічних польотів

18.11.2020 08:16   -

У вівторок космічний корабель “Драгон” компанії SpaceX з чотирма астронавтами на борту пристикувався до Міжнародної космічної станції.

Стиковка сталася в автоматичному режимі, проте екіпаж “Драгон” попросив затримати процедуру на кілька хвилин, щоб краще бачити стикувальний вузол МКС.

Політ до МКС зайняв трохи більше доби. “Драгон” пристикувався до станції, яка рухається по орбіті навколо Землі зі швидкістю понад 27 тисяч кілометрів на годину. У момент стикування МКС перебувала над територією США.

Запуск корабля був проведений з космодрому на мисі Канаверал у Флориді. Це другий пілотований політ корабля, розробленого компанією SpaceX Ілона Маска і перша регулярна місія.

На бору “Драгон” було троє астронавтів НАСА Майкл Хопкінс, Віктор Гловер, Шеннон Уокер, а також японський астронавт Соїча Ногучи. Вони проведуть на станції шість місяців.

экипаж "Драгона"
У цьому кадрі захоплення телевізора NASA, екіпажу SpaceX Dragon, спереду ліворуч праворуч, стоять Шеннон Уокер, Віктор Гловер, Майк Хопкінс і Соїчі Ногучі з екіпажем Міжнародної космічної станції Кейт Рубінс, зліва ззаду, командир експедиції 64 Сергій Рижиков та Сергій Куд -Сверчков під час вітальної церемонії, на початку вівторка, 17 листопада 2020 року. Дракон прибув і причалив до МКС пізно в понеділок.  (NASA TV через AP)
У цьому кадрі екіпаж SpaceX Dragon з екіпажом Міжнародної космічної станції під час вітальної церемонії.

SpaceX успішно запустила перший оперативний рейс космічного таксі до NASA у неділю (15 листопада), коли блискуча біла ракета Falcon 9 піднялася в небо над Космічним центром Кеннеді у Флориді. Ракета вилетіла з історичної площадки 39 НАСА о 19:27 за тихоокеанським часом (00.27 за Гринвічем, 16 листопада), несучи на орбіту чотирьох астронавтів в капсулі Crew Dragon, а потім повернулася на Землю для посадки безпілотника в Атлантичному океані .

SpaceX launches four astronauts as regular US crew flights to space station  begin - Anchorage Daily News

“Молодці, це була одна чортова поїздка”, – сказав Гопкінс з орбіти, додавши, що його екіпаж усміхається. “Писати історію, безумовно, важко, і ви, хлопці, зробили це просто. Вітаємо всіх. Стійкість на орбіті”

Що стосується запуску, турбувала лише погода. Бурхливе море в зоні відновлення завадило Дракону злетіти з землі в початкову дату запуску в суботу. Команда вирішила відкласти рейс на добу в надії, що прибудуть вчасно.

Запустивши в травні іншу капсулу Crew Dragon, відому як місія Demo-2 , NASA та SpaceX допомогли відкрити нову еру космічних польотів, яку втілювали комерційні компанії. 

Близько десятиліття тому, 21 липня 2011 року, космічний човник “Atlantis” остаточно закінчив історію кар’єри флоту  космічних човників НАСА . Протягом десятиліть Atlantis був робочим конем НАСА. Вперше здійснивши політ у 1981 році та продовжуючи службу до 2011 року, космічний човник допоміг побудувати Міжнародну космічну станцію, яка на початку цього місяця відсвяткувала своє 20-річчя. 

Atlantis — «Атлантида» — багаторазовий транспортний космічний корабель НАСА. Шатл названий на честь океанографічного дослідницького вітрильного судна, яке було в експлуатації з 1930 по 1966 роки і належало океанографічному інституту в «Вудс Гоул». При будівництві «Атлантіса» внесено багато покращень порівняно з його попередниками, в тому числі він легший шатлу «Колумбія» на 3,2 тони.

З листопада 1997 по липень 1999 роки «Атлантіс» модифікували, зробивши близько 165 удосконалень. Але час космічного корабля був обмежений, і НАСА вирішило, що хоче передати правління приватній промисловості, і довірило двом компаніям переправляти своїх космонавтів у космос. 

Останнє приземлення Atlantis 21 липня 2011 року

NASA обрало SpaceX та Boeing як своїх майбутніх перевізників в космос. Ці дві компанії працювали над створенням космічного корабля, здатного безпечно перевозити екіпаж, за контрактами на загальну суму 6,8 мільярда доларів. Після експлуатації їхні машини – “Екіпажний дракон” SpaceX і ” Боїнг” CST-100 Starliner – будуть основним засобом транспортування астронавтів у космос. 

З тих пір, як відбувся останній рейс човника Atlantis, кожен астронавт, який прямував до МКС, летів на російському космічному кораблі “Союз” . 

Зараз цей політ є першим офіційним оперативним польотом капсули Crew Dragon. Напередодні сьогоднішнього польоту НАСА сертифікувало космічний корабель для регулярного перевезення астронавтів на космічну станцію та з неї. 

Четверо астронавтів вилетіли з історичної стартової площадки 39А космічного центру Кеннеді у Флориді. Це та сама стартова площадка, з якої астронавти «Аполлон-11» вилетіли на Місяць, а також проводили першу та останню запуски космічних човників. Насправді з цієї площадки планету покинуло 82 космічних корабля. 

Ця спадщина також представлена ​​у розділі місії. Хоча немає імен чи прапорів. Натомість на нижньому краї є символи, щоб віддати належне чотирьом попереднім космічним кораблям США, які перевозили астронавтів – Space Shuttle, Apollo, Gemini і Mercury.

Mercury, Gemini and Apollo Rockets | Apollo rocket, Space and astronomy,  Space drawings

Але перш ніж екіпаж зміг полетіти, SpaceX довелося довести, що його капсула Crew Dragon може захистити астронавтів під час польоту. Одним з уроків, отриманих після втрати космічного човника «Челленджер» в 1986 році, було те, що всі майбутні екіпажі потребуватимуть аварійних систем евакуації, яких у човника не було. 

Гибель «Челленджера»: ed_glezin — LiveJournal

Хоча аномалії в польоті рідкісні, НАСА потрібно було забезпечити, щоб, якщо одна з ракет SpaceX Falcon 9 мала аномалію, її космонавтів все одно доставляли додому безпечно. Таким чином, SpaceX продемонстрував, як система працювала в польоті на початку цього року. 

SpaceX запустила двох космонавтів, Боба Бенкена та Дуга Херлі, на тестовий політ до МКС. Під час цього польоту дует провів на станції близько 10 тижнів, перш ніж приземлитися в Мексиканській затоці 2 серпня. 

У той час, як Бенкену і Харлі знадобилося близько 19 годин, щоб наздогнати космічну станцію, Екіпажу-1 знадобиться близько 27 годин, щоб наздогнати МКС. За цей час астронавти змогли трохи поспати і навіть з’їсти трохи їжі до прибуття на космічну станцію. Корабель повністю автономний, тому спроектований для польоту без будь-якого втручання людини. Однак він має повну панель управління, якою астронавти можуть скористатися у разі потреби. 

Хопкінс – командир місії, а Гловер – пілотом. Уокер та Ногучі будуть спеціалістами місії. Дует був доданий до списку місій приблизно сім місяців тому і пройшов навчання під час розпалу пандемії. 

Гопкінс пояснив на передпольотному брифінгу 9 листопада, що космічна станція може бути трохи затісною після прибуття Екіпажу-1. В даний час на космічній станції бракує спальних капсул. Це тому, що історично чисельність екіпажу МКС становила шість космонавтів. За словами Гопкінса, він спатиме в Драконі, поки на космічну станцію не прибуде чергова капсула, яка може прибути в середині місії або вже після повернення команди Екіпажу-1 на Землю. 

Деякі експерименти включають студентський генетичний проект, тести на майбутні скафандри та з мікробами, що харчуються камінням

Новачок космічного польоту Віктор Гловер братиме участь в іншому дослідницькому експерименті, який допоможе зрозуміти, як космічний політ може змінити імунну систему. Гловер збиратиме біологічні зразки зі свого тіла під час місії, що допоможе дослідникам вивчити, як зміни дієти можуть вплинути на імунну функцію космонавта, а також на його власних мікробів, дослідження, яке називається експериментом з фізіології харчових продуктів.