Вдова вбитого Литвиненка подала до Європейського суду з прав людини позов проти РФ

18.11.2020 07:56   -

Вдова колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка подала до Європейського суду з прав людини позов проти Росії, вимагаючи виплатити компенсацію 3,5 млн євро за його вбивство в результаті отруєння радіоактивною речовиною в Лондоні, – повідомляє bbc.

“Сам позов був поданий в ЄСПЛ ще в 2016 році, проте процес його розгляду затягувався”, – пояснила в інтерв’ю Російській службі Бі-бі-сі Марина Литвиненко.

На початку цього року адвокат Литвиненко Бен Еммерсон доповнив заяву вимогою виплатити компенсацію. І ось зараз вона була прийнята до розгляду, тому про це заговорили публічно.

У документах, поданих в ЄСПЛ, Марина Литвиненко також просить суд вирішити, чи є зв’язок між рядом смертей і замахів на вбивства росіян і громадян інших країн в Європі і на Близькому Сході. До таких випадків вона відносить отруєння колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля в Солсбері в 2018 році і отруєння Олексія Навального в 2020-м.

“На мій погляд, замаху повторюються знову і знову тільки тому, що злочину щодо Литвиненко не було приділено належну увагу. Ніхто не був покараний – ні фізично, ні матеріально. Виходить, що люди, які вчиняють такі злочини і віддають на це накази, – всі вони відчувають себе безкарно”, – сказала Марина Литвиненко Бі-бі-сі.

Литвиненко, який помер від радіоактивного отруєння в лондонській лікарні в листопаді 2006 року, був убитий двома російськими агентами, Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном. Існує “велика ймовірність”, що вони діяли від імені російської спецслужби ФСБ, додається у звіті 2016 року громадського розслідування Великобританії щодо його смерті.

Нагадуємо обставини вбивства

  • Олександр Литвиненко – працівник радянських і російських спецслужб, колишній офіцер ФСБ.
  • У 2006 році він помер від променевої хвороби, яку викликало отруєння радіоактивною речовиною – полонієм-210.
  • За 3 тижні до смерті Литвиненко зустрічався зі своїми колишніми товаришами по службі Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном. Там він випив чай, в який і підсипали отруйна речовина.
  • Доза полонію, яку “влив” у себе Литвиненко була в 5 разів смертельнішою ніж потрібно для вбивства людини.
  • Винними у вбивстві колишнього офіцера ФСБ визнали саме Лугового і Ковтуна. У той же час причетним до злочину вважають і президента РФ Володимира Путіна.