Pfizer сприяє виробленню в 10 разів більше антитіл, ніж вакцина CoronaVac, але на імунітет це може і не впливати

16.07.2021 11:18   -

У Гонконзі провели дослідження вакцинованих людей двома препаратами: Pfizer та CoronaVac. Воно показало, що ті, хто отримав Pfizer, мають в середньому в 10 разів більше антитіл ніж ті, хто отримав CoronaVac, – йдеться в публікації в авторитетному медичному виданні The Lancet.

Учені наголошують, що попри те, що зазвичай більша кількість антитіл означає більший захист від коронавірусу у короткостроковій перспективі, але досі невідомо, як ці показники корелюють із загальним захистом, тому що існує також і імунітет на клітковому рівні.

Дослідження проводилося на майже 1,5 тисячах медиків Гонконгу. У них забирали зразки крові і оцінювали середній захист. У тих, хто отримав Pfizer, рівень антитіл суттєво зріс після 1-ї дози, а потім і після другої. У вакцинованих CoronaVac, були досить низькі показники після 1-ї дози, і помірні — після другої. В середньому кількість антитіл у вакцинованих Pfizer була у 10 разів більшою, ніж у вакцинованих CoronaVac.

Водночас учені з Гонконгу закликають, що навіть низькі та помірні рівні антитіл все одно краще, аніж жодних. Тому вони зазначають, що потрібно вакцинуватися будь-яким можливим препаратом замість того, щоб чекати конкретну вакцину.

Всесвітня організація охорони здоровʼя порадила не змішувати вакцини від коронавірусу від різних виробників, назвавши це «небезпечною тенденцією», оскільки даних про вплив такого «коктейлю» на здоровʼя мало.

Європейський регулятор допустив, що змішування COVID-вакцин є безпечним і ефективним. Там пояснюють це тим, що наразі абсолютно всі вакцини працюють однаково — стимулюють імунну відповідь організму на спайковий білок коронавірусу.