В Україні фіксують рекордні “тропічні” ночі

16.07.2021 11:36   -

У Києві ніч на 16 липня виявилась найтеплішою за 141 рік — мінімальна температура не опустилась нижче +24,4 °С, – повідомила Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського.

Укгідрометцентр уточнює, що це у столиці друга поспіль рекордна «тропічна» ніч — вона вважається «тропічною», коли температура протягом темного періоду доби не опускається нижче +20 °С.

Другий день поспіль у Чернігові синоптики теж зафіксували «спекотний» температурний рекорд. 15 липня стовпчик термометра досяг позначки у 35,1° градусів за Цельсієм, чим на 1 градус перебив абсолютний максимум, який утримувався з 2016 року — 34,1°

Крім того, зазначають синоптики, минулої ночі (з 15 на 16 липня) у Чернігові мінімальна температура повітря становила 20,8º, що дає привід вважати ніч тропічною.

Адже ніч вважається тропічною, якщо температура повітря протягом усієї ночі не опускається нижче 20º тепла за Цельсієм.

Нагадаємо, що з наступного тижня (з 19 липня) спека почне повільно залишати Україну, подекуди температура буде нижчою за +30 °С.

В останні кілька тижнів майже в усій Європі встановилася спекотна погода. У різних частинах північної півкулі через це відбуваються сильні пожежі. Північна Європа, Канада та США потерпають від рекордних температур, що призводить до загибелі людей.

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського повідомила, що в Києві ніч проти 15 липня стала найтеплішою за останні 140 років. Від початку календарного літа у столиці зафіксували вже 12 температурних рекордів.