Перші в історії зовнішньоекономічні угоди на товари військового призначення укладені Міністерством оборони України

16.12.2020 08:41   -

Міністр оборони України Андрій Таран підписав угоди з турецькими компаніями, котрі передбачають про передачу технологій та виробництво корветів і ударних безпілотних авіаційних комплексів для потреб Збройних Сил України.

Така подія відбулась у рамках візиту турецької делегації на чолі з Президентом Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїлом Деміром – повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Передусім йдеться про проекти, покликані радикальним чином посилити бойові спроможності Військово-Морських Сил ЗС України задля підвищення безпеки у Чорноморсько-Азовському регіоні..

«Сторони обговорили хід виконання домовленостей у рамках міжурядової угоди та констатували, що співпраця України та Туреччини у оборонній сфері має стратегічний характер», – доповнюють у прес-службі Міноборони.

Там також нагадують, що у жовтні 2020 року Міністр оборони України Андрій Таран та Президент Директорату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір, підписали Меморандум, де, зокрема, було окреслено наміри започаткувати та імплементувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів, безпілотних літальних апаратів та всіх видів турбінних двигунів.

Akinci: спільний проект Туреччини та України, новий ударний БПЛА з українським турбовинтовим двигуном Ivchenko-Progress AI-450C і належить до категорії БпЛА зі злітною вагою 5,5 тонни, з них – 1,35 тонни корисного навантаження. Це можуть бути керовані ракети, засоби радіотехнічної розвідки, а також РЛС з активною ФАР для виявлення групових цілей. Він буде оснащений озброєннями для ураження повітряних цілей. Крім того, на борту буде встановлено обладнання для виявлення радарів протиповітряної оборони противника та їх ураження за допомогою керованих боєприпасів.

Тоді ж Міністр оборони України Андрій Таран та Міністр національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акар підписали Рамкову військову угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки.

Також, як заявляв Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський під час прес-конференції 23 жовтня, Туреччина готова вкласти кошти та самостійно побудувати новітнє підприємство для виробництва в Україні безпілотників, зокрема ударних дронів Bayraktar TB2.

В середині листопада також стало відомо, що Україна може замовити в Туреччині корвети типу Ada.

Ada, the Turkish style of corvette