Перші реакції бізнесу, інвесторів та гривні на ймовірну відставку глави Нацбанку

03.07.2020 09:53   -
Автор:

Після заяви Якова Смолія про відставку з посади глави Нацбанку, гендиректор інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала заявив, що призупиняє нові інвестиції.

«Ми відкладемо нові інвестиції, адже влада робить останні п’ять місяців абсолютно протилежно тому, що інвестори, як внутрішні, так і міжнародні, очікують від них і радять їм. Це остання крапля. Можна тільки здогадуватися, які мотиви, повна некомпетентність або мотивований Росією саботаж», — заявив Фіала. На його думку, ціни на активи України впадуть, і гривня також.

«Найгірше, що це було зроблено під політичним тиском з самого верху. Це червона лінія для всіх інвесторів: G7, IMF, WB. Повна некомпетентність і обман тих, хто виділив нам 5 мільярдів доларів за останній місяць, включаючи сьогоднішні єврооблігації», — підкреслив Фіала.

Водночас президент Американської Торговельної палати в Україні Андрій Гундер заявив, що нині невдалий час для відставки Якова Смолія. Адже Україна очікує зниження ВВП на 8,2%.

Крім цього, компанії занепокоєні незалежністю керівництва Нацбанку та продовженням програми Міжнародного валютного фонду.

Нагадуємо, 1 липня голова Національного банку України Яків Смолій написав та подав президенту України заяву про звільнення. На це вже відреагували посли країн “Великої сімки”.

Національний банк - Яків Смолій подав у відставку - новини України

І це ще не все. Міжнародне ділове співтовариство, що включає впливові бізнес-асоціації, інвесторів зі США та інших країн, звернулося до президента Володимира Зеленського із заявою, в якій висловило занепокоєння про можливі втрати України, якщо не припиниться тиск на НБУ, повідомляє Укрінформ.

Ділове співтовариство, яке об’єднує Американську торговельну палату в Україні, Європейську Бізнес-Асоціацію, Форум провідних міжнародних фінансових установ, Незалежну асоціацію банків України і Союз українських підприємців, за підтримки Американсько-Української ділової ради (Вашингтон), глибоко стурбовані відставкою глави Національного банку України ( НБУ) Якова Смолія, а також викликами для незалежності Нацбанку та продовження програми МВФ“, – наголошується в заяві.

Представники бізнесу наголосили, що одним з головних пріоритетів України має залишатися “забезпечення макроекономічної стабільності, незалежного центробанку і продовження співпраці з МВФ” з метою прискорення економічного зростання.

«Міцний і незалежний Нацбанк залишається потужним сигналом довіри для іноземних інвесторів, які проявляють інтерес до України, як і для компаній, які вже інвестували мільярди доларів і створили тисячі робочих місць, а також для міжнародних партнерів, які надають фінансову підтримку економічної діяльності», – підкреслюється в документі.

При цьому зазначається, що, на відміну від криз у минулому, зараз банківська система України “не є тягарем для економіки, натомість скоріше слугує для неї рятівним колом”. Як зауважується в заяві, НБУ є “найбільш обнадійливою установою” для іноземних інвестиційних структур та бізнес-спільноти.

Отже, відставка Якова Смолія через політичний тиск надсилає неправильний сигнал діловим та інвестиційним громадам, а також ставить під сумнів економічні цілі уряду й зобов’язання президента щодо захисту інвесторів в Україні“, – підкреслюється в заяві.

Через це деякі інвестори вже призупинили нові вливання, оскільки рішення уряду не відповідають їхнім намірам залучити прямі іноземні інвестиції, пояснили представники бізнесу.

Ба більше, була скасована угода з продажу єврооблігацій, яку проводило Міністерство фінансів України на $1,75 млрд. Це безпрецедентна подія, яка вплине на можливість України мати доступ до ринку, а також на ціну, яку вона сплачує за цей доступ“, – указується у зверненні.

Водночас представники ділових кіл звертають увагу на те, що макроекономічна стабільність країни зараз перебуває під загрозою.

Подальший розвиток ситуації залежатиме від дій Президента України. У разі відставки Смолія та призначення на чолі НБУ особи, яка не вважатиметься потенційно незалежною та/або такою, що заслуговує на довіру, на додаток до кризи COVID-19 ми вже скоро можемо постати перед новою фінансовою кризою, ініційованою самою країною“, – зазначається в документі.

У цьому зв’язку міжнародна ділова спільнота закликала Президента України “розпочати ефективний діалог з центральним банком, а також дозволити НБУ виконувати свої завдання відповідно до Конституції України та Закону “Про Національний банк України”. Крім того, у заяві наголошується на необхідності “припинити тиск на команду центробанку та дозволити членам правління НБУ продовжувати свою роботу задля збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності”.

У разі відставки Смолія, для збереження міжнародної довіри, новий кандидат повинен мати “зіркову репутацію” та бути спроможним зберегти незалежність НБУ й продовжити траєкторію грошово-кредитної політики, прихильності до макроекономічної стабільності й таргетування інфляції.

У середу голова НБУ Яків Смолій подав Президенту заяву про звільнення, пояснивши своє рішення “систематичним політичним тиском”. Володимир Зеленський вніс відповідне подання до Верховної Ради, пообіцявши, що правління НБУ продовжуватиме свою діяльність на засадах незалежності й професійності.

Але попри запевнення Зеленського, гривня вже зреагувала падінням – Нацбанку довелося втрутитися й продавати валюту з резервів заради підтримки української гривні. Інфляція замаячила перед українцями.

Автор – Боніфацій