Голова Нацбанку подав у відставку – в Україні очікується девальвація?

02.07.2020 10:57   -
Автор:

На сайті Нацбанку з’явилося повідомлення про звільнення голови Якова Смолія.

«Голова Національного банку Яків Смолій написав заяву про звільнення через систематичний політичний тиск.

Сьогодні Голова Національного банку України Яків Смолій написав та подав Президенту України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням.   “Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні”, – заявив Яків Смолій».

Посли країн “Великої сімки” прокоментували звільнення голови Нацбанку Якова Смолія через декілька годин після офіційного оголошення інформації, – коментар свідчив про занепокоєння ситуацією з Нацбанком:

«Незалежний Нацбанк – фундаментальне досягнення для України, що зменшило корупцію, сприяло зростанню й врятувало збанкрутілий банківський сектор. Підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України і їхню підтримку».

Очевидно, що відповідна заява – це акт протесту Смолія на дії уряду та депутатів монобільшості.

Моє рішення про відставку аргументується наступним: за власним бажанням“, – зазначається в заяві голови НБУ. 

Звільняється Смолій відповідно до пункту 2 частини восьмої статті 18 Закону України “Про Національний банк та пункту 18 частини першої статті 85 Конституції України.

Вже 2 липня, в четвер, профільний комітет Верховної Ради може розглянути це питання на своєму засіданні, а в п’ятницю Рада зможе проголосувати з цього питання.

Хоча раніше голова Національного банку Яків Смолій заявляв про те, що має намір залишатися на посаді голови до кінця своєї каденції – 2025 року.

Нагадаємо, що Смолій став головою НБУ 15 березня 2018 року, коли Верховна Рада підтримала звільнення Гонтаревої з посади голови Нацбанку і призначила його на цю посаду.

А нещодавно фінансовий комітет ВР (Абрамович І. О., ОПЗЖ) підтримав проєкт постанови про оцінку діяльності голови НБУ Якова Смолія. У проєкті постанови зазначається, що правління НБУ, проводячи жорстку монетарну політику як у 2019 році та на початку 2020 року, так і починаючи з 2014 року, не забезпечило в межах своїх повноважень підтримання стійких темпів економічного зростання та відновлення кредитування економіки. Також зазначається, що темпи зниження облікової ставки були “невиправдано повільними”.

До речі, цікавий склад фінансового комітету. Ось деякі одіозні члени, що голосували за проєкт постанови проти Смолія, який розроблено депутатом від “Слуги народу” Олександром Дубінським: Абрамович Ігор Олександрович (ОПЗЖ), Аллахвердієва І. В.(корабельна сосна), Василевська-Смаглюк Ольга Михайлівна, Герега Олександр Володимирович, Дубінський Олександр Анатолійович (1+1).

На це посли країн G7 заявили, що підрив незалежності НБУ поставить під загрозу міжнародну підтримку українського уряду.

Раніше низка депутатів фракції “Слуга народу” виявила бажання заслухати на засіданні парламенту голову Національного банку Якова Смолія та надати оцінку його роботі в умовах карантину.

Стабільно виникали конфлікти між Радою НБУ і членами правління Нацбанку.

19 грудня Нацбанк звинуватив окремих членів Ради НБУ у політичній умотивованості, а голова Ради НБУ Богдан Данилишин у відповідь заявив, що критика Ради є спробою відволікти увагу громадськості від фактів корупції в НБУ.

Також Смолій порівняв тези, які продукує Рада НБУ на чолі з Богданом Данилишиним, із тезами мітингарів під будівлею НБУ.

Тож, що ми маємо на сьогодні: заява голови про звільнення й тиск, занепокоєння «Великої сімки» та МВФ, який вимагав, щоб НБУ залишався “острівцем стабільності” серед хвиль українського політичного океану. А Україна обіцяла міжнародним донорам уникати політичних рішень щодо керівництва Нацбанку, не переглядати терміни повноважень членів правління і юридично захищати його представників.

А з іншої сторони – «Слуги народу», які хочуть покерувати ще й Нацбанком та голова Ради НБУ Богдан Данилишин, який ще у січні закликав до конструктивного діалогу між державою і колишніми власником Приватбанку Ігорем Коломойським і просив Раду підтримати рішення про негативну оцінку діяльності Смолія. А напередодні 30 червня всупереч закону, безпідставно, політично вмотивовано Рада НБУ під головуванням Данилишина відмовилася внести до порядку денного питання призначення Олега Чурія на посаду заступника Голови Національного банку на повторний термін строком сім років.

Нам лишається сподіватися, що вистачить здорового глузду та притомних депутатів, і Верховна Рада не задовольнить заяву Смолія та залишить українцям стабільну надважливу фінансову державну установу. Адже все, куди дотягнулися «слуги», охоплюється хаосом, безладом та деградацією. 

Секси Слуга народа, чтобы возбуждать - о чем говорили слуги ...


Автор – Боніфацій