“Слуги народа” хочуть зробити послуги ріелторів обов’язковими для всіх операцій з нерухомістю

02.07.2020 23:57   -

Група депутатів від парламентської фракції “Слуга народа” подала законопроєкт 3618 від 09.06.2020 «Про рієлтерську діяльність в Україні», який має врегулювати діяльність ріелторів та інших осіб, що надають послуги у сфері продажу чи оренди нерухомості. На думку авторів законопроєкту, новий закон дасть змогу вивести з тіні як діяльність агентів із нерухомості і поповнити бюджет, так і посприяє легалізації усіх операцій із нерухомість.

Проєкт Закону України «Про рієлтерську діяльність в Україні» (далі – Законопроєкт) розроблений з метою забезпечення єдиної державної політики у сфері регулювання рієлтерської діяльності в Україні, захисту прав і інтересів фахівців у сфері рієлтерської діяльності, суб’єктів рієлтерської діяльності та споживачів рієлтерських послуг”, – сказано у пояснювальній записці до законопроєкту.

Але варто звернути увагу на те, що в проєкті йдеться також і про “споживачів рієлтерських послуг“, тобто, наприклад, про будь-якого громадянина, що бажає продати (здати в оренду, купити) нерухомість. В запропонованому законопроєкті депутати вважають необхідним зробити обов’язковими для всіх осіб, що здійснюють операції з нерухомість, заключення договору з ріелторами. Іншими словами, простий громадянин не зможе продати свою квартиру самостійно, без оформлення договору з ріелтором. Фактично, українців хочуть змусити платити за послуги брокерів з нерухомості.

Гловне експертне управління у своєму висновку підкреслило необхідність усунення даного положення: фахівці вважають, що згадана вимога порушує права громадян щодо вільного розпорядження своєю власністю – хочу наймаю помічника, а не хочу – сам займаюсь продажем. Це конституційне право громадянина України.

Отже, із змісту вказаних положень випливає  необхідність укладення ріелтерського договору для здійснення операцій з нерухомістю, що у разі їх прийняття може обмежити права власників нерухомості самостійно розпоряджатися своїм нерухомим майном (продавати, купувати, здавати в оренду та  орендувати тощо)  без посередника – ріелтера.    У зв’язку з цим вважаємо, що вказані положення проекту вимагають доопрацювання з метою усунення  можливих негативних наслідків“, – зазначено у експертному висновку Головного експертного управління від 26 червня.

Логіка депутатів зрозуміла – примус громадян до користування послугами ріелторів гіпотетично змушує їх платити гроші агентам з нерухомості, а ті, у вигляді податків, сплачують частину отриманих грошей до бюджету. Ось такий нехитрий спосіб поповнити бюджет за рахунок простих українців, ось такі “слуги народа”…