Українське військо отримало на озброєння систему залпового вогню «Верба»

15.09.2021 18:59   -

Збройні сили України прийняли на озброєння українську реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) «Верба», яка була розроблена Харківським конструкторським бюро ім. Морозова, – повідомляє пресслужба держконцерну «Укроборонпром», до складу якого входить Бюро Морозова.

«Верба» належить до цифрових систем. Екіпаж РСЗВ може керувати вогнем, вести прицілювання і перезаряджати її в автоматичному режимі. Також РСЗВ має покращене обладнання зв’язку і навігації, а також систему вирівнювання і стабілізації платформи — це значно підвищує точність РСЗВ. По суті «Верба» є покращеною версією радянської РСЗВ БМ-21 «Град» (як шасі замість вантажного автомобіля «Урал» виступає КрАЗ).

Смертельна зброя: Чим українська "Верба" сильніша за російський "Град"

Пускова установка «Верби», як і «Граду», заряджається 40-ка 122-мм реактивними снарядами. Вони здатні знищувати наземні цілі (укріплення, техніку, живу силу) на відстані до 40 км.

Сьогодні, 15 вересня, ЗСУ взяли на озброєння трикоординатну радіолокаційну станцію виявлення 80К6КС1 «Фенікс-1». Вона стане «очима» військ ППО і ВПС України.

Крім цього, США можуть передати Україні системи протиракетної оборони «Залізний купол», які активно захищають Ізраїль. У президента Зеленського це підтвердили.