Про геноцид українців – “Голодомор” знатиме весь світ завдяки англійській мові. “Holodomor” буде внесено до словників

28.11.2020 13:58   -

Внести Holodomor у словники – не лише символічна дія, запевняє ініціатор проєкту, голова «Національного інформаційного туру «Голодомор» і голова Канадсько-української фундації Богдан Онищук, – розповідає radiosvoboda.

Богдан (Боб) Онищук
Богдан (Боб) Онищук

Онищук нагадує, що попри те, що Канада, США, Україна і ще 14 країн визнають Голодомор за акт геноциду, «більшість людей досі переважно не знають основних фактів про цей один із найбільших злочинів 20-го століття». Він переконаний, що «додати в словники слово Holodomor – це більш ніж символічна дія, це важливе визнання цієї «глибинної правди»(deep truth).

«Якщо світ має знати про Голодомор, один із двох найбільших геноцидів 20-го сторіччя, то це слово має бути в словниках усього світу», – додав Богдан Онищук у коментарі для Радіо Свобода.

Організатори проєкту закликають підписати онлайн-петицію з закликом офіційно внести слово Holodomor до провідних словників англійської мови – Оксфордського, «Мерріам-Вебстер» і онлайн-словника Dictionary.com.

“До сьогодні слово «Голодомор» відсутнє в провідних словниках англійської мови. Але завдяки роботі тисячі журналістів, істориків, освітян і дослідників слово «Голодомор» стало міжнародно визнаним терміном на позначення влаштованого Сталіним геноциду голодом українського народу», – мовиться в петиції.

У розпал голодомору, поки мільйони українців голодували, СРСР заполонив зовнішні ринки експортом зерна і намагався перешкодити журналістам повідомляти про націю, яка постраждала від голоду.

Голодомор – це техногенний голодомор-геноцид, здійснений Йосипом Сталіним та радянсько-комуністичним режимом у 1932-1933 роках проти українського народу, який вбив мільйони невинних чоловіків, жінок та дітей, які загинули від примусової голодної смерті.

Що означає слово «Голодомор»?

Українське слово “Голодомор” означає “смерть, заподіяна голодом” або “винищення голодом”.

Чому більшість людей у світі ніколи не чули про це?

Тому, що Сталін та радянсько-комуністичний режим прагнули викреслити Голодомор з історії, проводячи міжнародну пропагандистську кампанію з метою заперечення та прикриття правди про співучасть режиму в українському геноциді. Протягом десятиліть світ не знав про політику, яку вигадав Кремль – голодом зламати українську націю.

Сучасна РФ продовжує заперечувати Голодомор, а зі Сталіна офіційно створюють героя, святкують його дні народження, героїзують його завдяки державній пропаганді.

«Національний інформаційний тур «Голодомор», кампанія, яка започаткувала «Глибинну правду», – це проєкт Канадсько-української фундації і її партнерів: Конгресу українців КанадиКонсорціуму досліджень і освіти про Голодомор при Університеті Альберти і Українсько-канадського дослідчо-документаційного центру. Цей проєкт підтримують уряд Канади і влади канадських провінцій Онтаріо й Манітоба.

Його найвідоміша наразі програма – «Пересувний клас про Голодомор», створений на базі житлового автобуса – його перетворили на сучасну мультимедійну, з застосуванням цифрових інтерактивних технологій, класну кімнату на колесах, у якій розповідають про Голодомор і про його важливість для всього світу. Від часу початку поїздок усією Канадою 2016 року цей клас відвідали понад 40 тисяч учнів і освітян і 25 тисяч інших відвідувачів.