Опубліковано проєкт нового поділу районів Дніпропетровської області

08.06.2020 17:25   -

У Міністерстві розвитку громад та територій оприлюднили проєкт нового поділу областей на райони. Проєкт став результатом пропозицій обласних адміністрацій та громадських експертів. Наразі, проєкт направили на узгодження до центральних органів виконавчої влади та обласних державних адміністрацій.

Зараз у Дніпропетровській області 22 райони, в той час як новий проєкт пропонує всього 6.

Втім, у міністерстві відзначають, що даний проект є лише первинним і відкритий до пропозицій і змін.

«Мінрегіон спрямував на погодження проект постанови Верховної Ради України щодо майбутніх районів в Україні. Звісно, що цей проект не є догмою. Ще вноситимуться пропозиції, які будуть обов’язково розглянуті і, якщо вони не суперечитимуть критеріям, яким мають відповідати майбутні райони, будуть враховані. Ключове – майбутні райони повинні бути оптимальними за своїми параметрами для того, щоб в них організувати ефективну систему державного управління, зокрема – формування на цьому рівні дієвих органів виконавчої влади», – прокоментував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Одним із критеріїв формування нових регіонів є чисельність населення – в районі може бути не менше 150 000 населення. Для прикладу, зараз в українських областях є райони, в яких проживає до 6000 людей.

Ключовим показником при створенні нових районів вважається ефективність районних адміністрацій та мінімізація фінансових витрат на їх утримання. Більшість функцій районних адміністрацій області пропонується передати в розпорядження створених ОТГ.