Нинішні вибори не об’єднали Україну, а лише створили ілюзію – соціолог

22.04.2019 09:00   -
Автор:

Незважаючи на високий результат Володимира Зеленського, нинішні президентські вибори не об’єднали Україну, а тільки створили ілюзію такого об’єднання, вважає директор Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучерова Ірина Бекешкіна.
Про це вона сказала в ефірі “Громадського“, сообщает Интернет-издание “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” со ссылкой на “Новое Время“.
“Коли ми аналізували виборців Зеленського – вони діляться, вони діляться так, як ділиться країна. Насправді це ілюзія об’єднання, це наслідок невизначеності, тому що кожен у Зеленського вкладає свої мрії, свої побажання та очікування”, – зазначила Бекешкіна.
Соціолог навела приклад – серед виборців Порошенка 80% виступають за членство в НАТО, а серед виборців Зеленського з цього ж питання зовсім інші цифри – 37% підтримують вступ до альянсу, 33% – за нейтральний статус, а 6% – за військовий союз з Росією.
“І з багатьох питань, які ділять країну, воно саме так. Тому я б не сказала, що це об’єднання стабільне і надійне”, – сказала вона.
На думку Бекешкіної, країну під час виборів об’єднало гасло “так далі жити не можна”.
“Це бажання – це певний вирок політичній системі, політичній еліті. Об’єднало, так би мовити, заперечення існуючого. А що стосується позитивної майбутньої програми, то, швидше за все, Україна залишилася роз’єднаною”, – резюмувала вона.
Наразі ЦВК опрацювала 85,56% електронних протоколів, що надійшли з виборчих дільниць по Україні, згідно з якими Володимир Зеленський набирає 73,2% голосів, у Петра Порошенка – 24,46%, 2,32% виборчих бюлетенів визнані недійсними.