Незабаром і до Січеславщини дійде прохолода

20.07.2021 10:02   -

В Україні наразі встановилася контрастна погода. В західних областях температура опускається до +19 градусів, а на сході та півдні досі спека до +39 градусів. 

На зображенні може бути: карта, небо та текст «ne 26 Zhytomyr 19 Kyiv Sumy Kharkiv Rossos tsi Uman Kryvyi Rih 35 Dnipro 34 Zaporizhzhia 29 lași. Chişinău Luhansk Donetsk Rostov-o Berdyans'k»

Жителям сходу та півдня України варто чекати на зниження температури вже за кілька днів, – повідомила синоптик Наталка Діденко. 

“Послаблення спеки прийде до східних областей, південної частини та Дніпропетровщини 22 липня”, – повідомила вона.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу speka-u-dnipri-naberezhna.jpg

За даними синоптиків, потужні хвилі тепла близько +35 градусів та вище будуть все частіше повторюватися в Україні.

“Останні 30 і особливо п’ять останніх років є спекотними. І це свідчить про те, що у нас відбувається прискорення цих кліматичних змін. Такі процеси характерні не тільки для України, але і в цілому для нашої планети, північної півкулі також”, – пояснила метеоролог.

“На жаль, вони дійсно будуть все частіше і частіше. Тобто це підвищення температури, яке у нас спостерігалося, воно буде і надалі, і цей процес стає більш інтенсивним. Все частіше і частіше ми говоримо про рекорди, і саме рекорди, пов’язані з аномально високою температурою”, – розповіла завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

За даними фахівця, причиною цих змін є людська діяльність, зокрема викиди парникових газів.

“Тобто парниковий ефект посилюється, і ми бачимо, що у нас зараз події розвиваються за найгіршим сценарієм, який прогнозували кліматологи”, – резюмувала Балабух.