Незабаром 5G буде в Україні, заявляє уряд

12.11.2020 18:16   -

У середу, 11 листопада, Кабінет Міністрів затвердив план розвитку технології 5G в Україні. Перші ліцензії можуть з’явитися вже за рік, – заявили під час засідання Кабміну, – повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму telegram-каналі. 

“При застосуванні 5G швидкість інтернету збільшується у 10-20 разів і можливо використовувати більшу кількість девайсів на одній площині, щоб використовувати інтернет”, – розповів Віцепрем’єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Виконання плану триватиме більше року: “Треба створити групу експертів, провести науково-дослідницьку роботу і підготувати план уповільнення і розвитку діапазону”.

Федоров зазначив, що перші ліцензії для операторів можуть з’явитися вже за рік-півтора.

Також у Міністерстві розраховують наступного року розгорнути експериментальні зони з 5G,  щоби протестувати технологію.

Про швидкість 5G-зв’язку.

Американський оператор Verizon наразі пропонує своїм користувачам швидкість зв’язку в 300 Мбіт/с, яку в подальшому планують збільшити ще. Середня швидкість 5G-зв’язку має досягати 100 Мбіт/с, а пікова — 10 Гбіт/с.

Для порівняння, середня швидкість 4G-зв’язку зараз становить 15 Мбіт/с, а пікова — 1 Гбіт/с. Отже, в середньому 5G буде в 7-10 разів швидшим за свого попередника, 4G. Хоча користувачі мобільних пристроїв навряд чи відчують суттєву різницю.

Зеленський відповів на петицію «Заборонити впровадження 5G через вкрай негативне його впливання на здоров`я!»

Нагадуємо, що раніше Президент Володимир Зеленський відповів на петицію «Заборонити впровадження 5G через вкрай негативне його впливання на здоров`я!», яка набрала більше 25 тисяч голосів. Текст відповіді розміщений на сайті петицій. 

У відповіді президент наводить рішення міжнародних та європейських організацій, які доводять безпеку та рекомендують застосування частот у діапазоні від 0 до 300 ГГц, в межах якого діють всі відомі радіотехнології, включаючи 3G, 4G,
5G, Wi-Fi, Bluetooth, супутниковий та радіорелейний зв’язок  та багато інших.

«Міжнародна комісія із захисту від неіонізуючого випромінювання (ICNIRP) вказує, що при дотриманні встановленого допустимого рівня електромагнітного випромінювання відсутня шкода здоров’ю людини від дії електромагнітних хвиль від 100 кГц до 300 ГГц незалежно від радіотехнології, яка використовується, а саме відсутня шкода для: електричної активності мозку, нейроендокринної системи, серцево-судинної системи, нервової системи, терморегуляції, імунної системи, крові та відсутній вплив на можливий розвиток онкологічних захворювань. Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що після багатьох проведених досліджень не було виявлено шкідливого впливу на здоров’я бездротових радіотехнологій, у тому числі від 2G, 3G, 4G та 5G» – йдеться у відповіді на петицію.

5G: чи шкідлива технологія, що змінить глобальний ринок? - UCAP.IO

Президент також зазначив, що немає доведеного зв’язку між поширенням будь-якої інфекції та технологією 5G:

«Відсутні будь-які докази, що підтверджують сприяння 5G у розповсюдженні COVID-19 або будь-якої іншої хвороби чи інфекції. На момент появи COVID-19 переважна більшість країн не мала, і на цей час не має мереж 5G. Отже, вони навіть теоретично не могли сприяти розповсюдженню COVID-19. Необхідно зазначити, що 5G є технологічним розвитком попередніх стандартів, зокрема 4G, а той зі свого боку 3G та 2G, які упродовж декількох десятків років довели свою безпечність і з погляду впливу випромінювання, і зважаючи на розповсюдження будь-якої іншої хвороби чи інфекції, у тому числі COVID-19», – повідомляється у петиції.

Нагадаємо, що по всьому світу шириться міф про поширення ковіду через 5G. В деяких країнах було зруйновані вишки 5G. Соціальні мережі блокують розповсюдження цього фейку.