Небезпечні “граблі” для України

01.07.2020 14:06   -
Автор:

“Ряжаниє казакі”, з благословення російської церкви, збираються виконувати функції української поліції й прикордонників, а також виховувати молодь.

У разі бездіяльності державних органів на подібні організації, можна буде припустити, що «зелена» влада свідомо дозволяє готувати плацдарм для «зелених чоловічків».

Мелітопольське інтернет видання «MLTPL Citi» за 29.06.2020 повідомило, що «27 червня в нашому місті за адресою пров. Дніпровський, 10/1 відкрилася канцелярія Мелітопольського куреня козацького. На відкриття приїхали Всеукраїнський отаман Війська Запорізького, Веселовський і Акимівський отамани зі своїм куренями і духівниками».

Це могло і не викликати підозри чи занепокоєння до 2014 року, коли це сприймалося як безпечна забавка «ряжених», яка подібна до історичної реконструкції. Але і там було не все так просто, позаяк чільне місце в агресії проти України відіграв росіянин, полковник ФСБ і військовий реконструктор Стрєлков\Гіркін, що породило питання до військової реконструкції, хоча конкретно на Гіркіна навряд чи мало вирішальний вплив його реконструкторське минуле, зважаючи на службу у ФСБ. Тепер, після окупації Криму, після створення різних фейкових республік, після досвіду боротьби з сепаратистами, як наразі можна безпечно сприймати подібні повідомлення?

 Це питання слід адресувати службі, яка безпосередньо має опікуватися безпекою держави, а саме СБУ, хоча ймовірно, що за теперішньої дилетантської зеленої моновлади  в СБУ більше переймаються “чортами”, які турбують Зеленського.

Хочу нагадати тим хто не бував у Криму напередодні 2014 року, що так і починалося все за кілька років до окупації – це і демонстративна охорона джерел, монастирів, історичних пам’яток, такі собі “казачьї блокпости”, але влада Януковича та регіоналів, теперішні ОПЗЖ, ніяк на це не реагувала. Тепер ми знаємо наслідки такої пасивності державних органів. 

Для розуміння ситуації з казач’їмі утвореннями, український історик Тарас Чухліб стверджує, що близько 50 громадських організацій казаків діють зараз в Криму, їх контролюють російські спецслужби. Такі організації в Криму називали своєю метою, ще до анексії, приєднання до РФ. А зараз вони проводять ксенофобську політику щодо українців.

 А місцева журналістка з Керчі Олена Лисенко розповідала цього року у «Крим. Реалії », що в Росії вже була практика використання парамілітарних утворень – в тому ж Краснодарському краї.

«Їм було дозволено те, що не могла дозволити собі офіційна поліція. Під час захоплення Криму російські військові повинні були зберігати образ «ввічливих людей» і для розгону неугодних журналістів, для залякування людей вирішили застосувати ось таких казаків, а частину видавали за таких їх просто переодягали. Можливо, це були силовики, позаяк  далеко не в усіх були характерні кубанський акцент – скоріше акающій говір Центральної Росії.  Я фотографувала, як їх автобусами завозили через Керченську поромну переправу. На території однієї з церков Московського патріархату в Комсомольському парку вони переодягалися у форму, схожу на козачу: якісь папахи, штани з лампасами, брязкальця, медалі-ордена. Батоги навіть роздавали, потім цих людей розвозили по Криму. Тобто це була перевалочна база для так званих казаків. Частина залишилася в Керчі, вони підключалися до місцевої «самообороні», брали участь у розгоні журналістів на військових об’єктах, на поромній переправі».

Реакцію на такі провокації можна знайти на фейсбуку серед небайдужих до майбутнього нашої країни, ось що який гнівний допис від блогера з Одеси Serhii Bryhar:

«А тим часом в Запорізькій області створюють “казачіє патрулі” під проводом відомого шанувальника “русскогоміра” і московської церкви, володаря найвищої нагороди РПЦ, кавалера медалі “10 лєт союзу казаков Россіі”, так званого верховного отамана так званого Запорозького війська низового Олександра Панченка“.

В Мелітополі відбулася церемонія відкриття “канцелярії” “Запорозького війська низового”. Участь у заході, звісно ж, взяв настоятель місцевого храму РПЦ.

Зрозуміло, що це абсолютно московська організація, що існуватиме за московські гроші та виконуватиме московські завдання. Зокрема вони планують займатися “патріотічєскім воспітанієм молодьожи в національному духє і казацкіх традиціях (це про російський “національний дух”?)” та “патрулюванням вулиць нарівні з поліцією”. Добиваються саме рівних прав з поліцією!

Думаю, для повноти картини цей треш навіть варто зацитувати (перепрошую – мовою оригіналу):

Мы готовим формирование, которое в качестве народной полиции, будет осуществлять охрану общественного порядка. Такие функции мы выполняли и ранее: выезжали в Крым, Почаев, Киев, в Мелитополе охраняли общественный порядок на многих мероприятиях. Сегодня ведем переговоры с председателем Новенского сельсовета, Бердянской погранзаставой. Казаки, также, как и полиция, имеют право проводить задержание и составлять админпротоколы. В городе мы можем охранять общественный порядок совместно с сотрудниками полиции, а в селах самостоятельно. И неповиновение казакам приравнивается к неповиновению полицейскому“, — розповідає отаман Мелітопольського куреня Запорозького війська низового.

Українських дітей навчатимуть “російського патріотизму”… Виникає питання: “на яку державу вона працює”?

А ще мене зацікавила згадка про прикордонну заставу. Уявляю собі потенційні загрози…

Що ж до “пріравніваєтся к нєповіновєнію поліцейському”, то це вже пряме посягання на монополію на застосування сили, яке належить державі. Таким чином інша держава перетягує на себе частину повноважень нашої…

Не думаю, що “зелена” влада планує хоч якось усьому цьому протистояти. Вони “слуги” точно не українського народу!

А між іншим, ось саме такі організації, як ці, прости Господи, “низові козаки”, можуть стати опорою агресора у справі відділення від України наступних територій…»

Якщо суспільство й державні органи знову залишать такі небезпечні прецеденти без відсічі, можемо спровокувати нові спроби ворогів з перетворення українських земель на території хаосу та деградації. Будьмо пильними, якщо хочемо зберегти те, що маємо.

Автор – Боніфацій