Національний банк України працює в збиток

31.08.2021 08:01   -

Національний банк (НБУ) у першому півріччі отримав збиток 12 млрд грн та попередив, що готовий буде перерахувати в державний бюджет у 2022 році лише 13,6 млрд грн, – повідомляє пресслужба НБУ.

Причиною зменшення очікуваних відрахувань в бюджет став негативний фінансовий результат за підсумками першої половини 2021 року. Зазначається, що зменшення, зокрема, пов’язане з погашенням зобов’язань за кредитами, отриманими від Міжнародного валютного фонду. Згідно з повідомленням, результат діяльності Національного банку за перше півріччя 2021 року складає майже 20 млрд грн чистого доходу.

«Зміцнення курсу гривні до іноземних валют та зростання дохідності довгострокових цінних паперів на світових ринках призвели до накопичення з початку 2021 року суми нереалізованих збитків від переоцінки у розмірі 32 млрд грн. Як наслідок, загальний консолідований результат Національного банку за шість місяців цього року складає 12 млрд грн збитку», – йдеться у повідомленні. 

За підсумками півріччя до 1,29 трлн грн зменшився обсяг активів регулятора (на -3%) у порівнянні з консолідованими балансовими даними на кінець 2020 року. Причиною стало погашенням зобов’язань за кредитами Міжнародного валютного фонду. Крім того вплинула переоцінка міжнародних резервів внаслідок зміцнення курсу гривні.

На 32% збільшився обсяг виданих НБУ кредитами рефінансу комерційним банкам завдяки довгостроковому кредитуванню. У частині зобов’язань Національного банку за перші 6 місяців 2021 року значно зросли залишки коштів банків (на 49%).

Інфляція та курс валют в Україні систематично справляють руйнівний вплив на статки населення та бізнесу, порушуючи макростабільність й ускладнюючи економічний розвиток. У Нацбанку очікують, що найближчим часом інфляційний показник сягне рівня 11,2% у річному вимірі, але не піде вище.

У регуляторі наголосили, що консолідований прибуток/збиток не є частиною прибутку до розподілу, яка підлягає перерахуванню до держбюджету. Відповідні зобов’язання оприлюднять навесні 2022 року, проте очікується перерахувати 13,6 млрд грн за підсумками року.

Остаточний обсяг залежатиме від фактичних макроекономічних показників цьогоріч та визначатиметься після підтвердження зовнішнім аудитом і затвердження Радою НБУ річної фінзвітності за 2021 рік

У квітні 2021 року Національний банк перерахував до Державного бюджету України 24,4 млрд грн – усю суму частини прибутку до розподілу, що визначена для перерахування до Державного бюджету за результатами 2020 року.