Найбільшу загрозу для демократії у Британії становлять кремлівські гроші, кібератаки, дезінформація та вихідці з Росії

22.07.2020 13:51   -
Автор:

У Великобританії оприлюднили доповідь про втручання Кремля у британські вибори. На цю доповідь чекали десять місяців, а вона вийшла чомусь в останній день роботи британського парламенту, оскільки вже в середу, 22 липня, депутати йдуть на літні канікули.

Ця доповідь від комітету з розвідки про втручання у внутрішню політику 2014 року, зокрема про спробу вплинути на результати референдуму про вихід Шотландії зі Сполученого Королівства а також референдуму з “брекзиту”. Але навіть оприлюднена версія не містить усіх деталей, адже існує ще й секретний додаток, доступний лише обмеженому колу високопосадовців, заради приховування джерел та розвідувальних методів.

Проблема полягає в тому, що чинна влада Британії стала владою завдяки зазначеним голосування, а відтак не зацікавлена у тому, аби поставити під сумнів об’єктивність результатів виборів через іноземне втручання.

Дуже влучно та цікаво охарактеризував небезпеку від московщини колумніст Times Едвард Лукас: “Боюся, що головний винуватець – це російські гроші. Цей винуватець, з одного боку, підживлює впливову індустрію відмивання грошей, а з іншого – стимулює ринок маєтків і пентхаусів. Крім того, він приносить пожертви політичним діячам і їхнім прихильникам, і не в останню чергу – в Консервативній партії“, – цитує ВВС

У доповіді перераховують основні загрози, які, як вважають британські депутати, йдуть з боку Росії. Це – кіберзагрози, дезінформація та її вплив на суспільно-політичне життя в країні, а також вихідці з Росії, які переїхали до Британії, отримали місцеві паспорта і почали активно брати участь у внутрішньому житті країни.

На думку Лукаса, ця доповідь має за головну мету – змусити працювати британський уряд. Наприклад, автори доповіді дійшли висновку, що попри очевидні свідчення того, що Британія була метою в кампанії з дезінформації, жодне відомство в країні не взяло на себе відповідальність за вирішення цієї проблеми.

Автор – Боніфацій