НАБУ розслідуватиме ймовірний замах суддів на заволодіння майном державного ПриватБанку

09.09.2020 06:38   -

Національне антикорупційне бюро України 4 вересня відкрило кримінальне провадження за фактом незавершеного замаху на заволодіння майном ПриватБанку в особливо великих розмірах, – повідомляє Рада громадського контролю НАБУ.

Серед ймовірних фігурантів справи — представники судової гілки влади, службові особи Державної виконавчої служби, співробітники шести англійських компаній пов’язаних з олігархами Суркісами.

2 вересня Печерський райсуд Києва під головуванням Сергія Вовка задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку на $ 350 млн. У банку відразу ж заявили, що не збираються виплачувати цю суму Суркісам.

Відповідно до опублікованого на наступний день тексту рішення, суд санкціонував примусове списання коштів і / або арешт майна ПриватБанку при відмові виплати компаніям Суркісів.

НАБУ відкрило справу через рішення Печерського суду на користь Суркісів |  Mind.ua

Члени сім’ї Суркісів тривалий час судяться з Національним банком у зв’язку з приватизацією ПриватБанку, де брати Ігор та Григорій Суркіси тримали значні суми коштів. В НБУ переконані, що вони отримували кредити й розміщували депозити не на ринкових умовах, а завдяки особливим домовленостям із колишніми власниками ПриватБанку.

В той же день, 3 вересня, Вовк задовольнив заяви двох англійських компаній Суркісів про стягнення з ПриватБанку майже $ 165 млн.

Члени Ради громадського контролю засуджують безпрецедентне порушення процедур з боку Печерського суду Києва та судді Сергія Вовка зокрема. Рада вітає відкриття справи детективами НАБУ для розслідування інциденту та здійснюватиме громадський контроль за проведенням даного розслідування, – йдеться у заяві Ради громадського контролю НАБУ.

Голосіївський суд відмовився брати під варту суддю Вовка | УНІАН