Моновлада “Слуг народу” не знайшла гроші для виконання обіцяного підвищення окладів педагогів

09.09.2020 06:40   -

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України. Виявляється, що обіцянка – цяцянка, а от виконання обіцяного потребує фінансів, а саме – близько 50 млрд, але їх немає, тому доведеться вчителям почекати наступного року, може знайде моновлада гроші на освіту, а не лише передвиборче шоу.

Підвищення зарплат вчителям цього року не передбачається. Прийнята минулого року постанова про поступове підвищення мінімального посадового окладу педагогів до рівня чотирьох прожиткових мінімумів призупинена до 31 грудня 2020 року. Як відомо, у 2020 році передбачалося, що мінімальний оклад педагогів становитиме 2,5 мінімальних прожиткових мінімумів, а до кінця 2023 року — чотири мінімальних прожиткових мінімумів.

Ось як міністерство пояснила неспроможність влади забезпечити освітян гідними зарплатами:

“Міністерство освіти і науки запропонувало ці питання розглянути народним депутатам – членам робочої групи на засіданні Комітету 2 вересня 2020 року. За результатами засідання МОН було рекомендовано доопрацювати надану інформацію в частині перегляду структури заробітної плати вчителя, яка б стимулювала його до професійного розвитку.
Надані для розгляду пропозиції щодо реформування оплати праці в галузі освіти не є підготовленим проєктом Концепції. Ці питання мають бути опрацьовані робочою групою з розроблення Концепції та схвалені нею або відхилені, як такі, що не є прийнятними.
Водночас нагадуємо, що пунктом 6 статті 61 Прикінцевих положень Закону України «Про освіту» та статтею 36 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» гарантоване визначення розмірів посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників галузі.
На виконання цих норм Урядом прийнята постанова КМУ від 10 липня 2019 року, якою передбачається поступове (до 2023 року) підвищення найнижчого посадового окладу зазначених категорій працівників до рівня 4 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, як це передбачено вищевказаними законодавчими нормами.

У зв’язку з відсутністю коштів на її реалізацію у державному та місцевих бюджетах зазначена постанова була зупинена до 31 грудня 2020 року.