«Один з найбільших зашкварів у історії судової влади України» – міністр Малюська прокоментував задоволення позову Суркісів проти Приватбанку

04.09.2020 09:58   -

Печерський районний суд Києва задовольнив позов шести британських компаній, пов’язаних із Ігорем та Григорієм Суркісами, проти Приватбанку на 350 мільйонів доларів (це майже 10 млрд грн).

У самому банку вже заявили, що не збираються виплачувати гроші і оскаржуватимуть рішення суду.

Міністр юстиції Денис Малюська назвав рішення українського суду «найбільшим зашквармо» судової системи України.

«імхо один з найбільших зашкварів у історії судової влади України відбувся сьогодні у Печерському суді у виконанні судді Вовка. Суд задовольнив заяву «британських компаній» (афілійованих з братами Суркісами) та у якості ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЗОВУ та БЕЗ розгляду справи по суті ухвалив стягнути з Приватбанку близько 9 МІЛЬЯРДІВ гривень (точну суму зможу сказати після отримання тексту ухвали завтра вранці). Ми обов’язково оскаржимо ухвалу в апеляційній інстанції», – написав Малюська у Фейсбук.

Проблема в тому, що суд без розгляду справи по суті задовольнив претензії позивачів і тепер з бюджетних коштів Україна має виплатити приватним компаніям наших же олігархів оті 10 млрд гривень. Позивачі вимагають зобов’язати Приватбанк продовжувати обслуговувати їх депозити. Приват заперечує, оскільки депозитів не існує, вони були конвертовані у акції банку під час процедури неплатоспроможності, – зауважує Денис Малюська.

Про незгоду із рішенням суду заявили також у Міністерстві фінансів, додавши, що теж оскаржуватимуть постанову суду.

«Ухвалене 2 вересня рішення Печерського суду за головуванням судді Вовка С.В. про порядок примусового виконання ухвали про забезпечення спірного позову компаній братів Суркісів про обслуговування депозитів, конвертованих у капітал банку під час націоналізації, направлене на фактичне стягнення з банку майже 10 млрд грн ($350 млн) та прийнято з порушенням норм процесуального законодавства. Міністерство фінансів не погоджуються з ухвалою Печерського суду щодо задоволення позову про стягнення з банку $350 млн на користь компаній братів Суркісів  та буде продовжувати захищати інтереси держави та банку. Наступним кроком є підготовка апеляційної скарги на проголошену сьогодні ухвалу», – заявили в міністерстві.

Журналіст Денис Казанський взагалі вважає подібну подію відвертим хамством, бо Суркіс-старший є народним депутатом і при цьому відверто хоче урвати гроші з бюджету.

Решение не окончательное. Пока еще никто ничего Суркисам не платит, а суды будут продолжаться и дальше. Но маниакальное желание этого потасканного ворья по-хамски кинуть на деньги всю страну в сложный период, когда в бюджете огромная дыра и впереди маячит вторая волна пандемии, конечно, впечатляет. Причем, политики из партии ОПЗЖ, депутатом которой является Суркис-старший, как ни в чем ни бывало продолжают крутить заезженную пластинку про бедных пенсионеров и бюджетников, которым не хватает денег“, – написав Казанський.